Home / Brummen-Regiobode / Jeugd ontdekt waterdiertjes in beek

Jeugd ontdekt waterdiertjes in beek

LOENEN – Oude tijden herleefden zaterdag toen de jeugd, weer zoals vroeger, met een schepnetje langs de sloot of beek liep om stekelbaarsjes of salamanders te vangen. Het IVN afdeling Eerbeek-Loenen maakte dit voor de jongens en meisje mogelijk.

Zaterdag was het de landelijke Slootjesdag van het IVN. De natuurgidsen zochten bij de slootjes in Loenen en Eerbeek naar een passend plekje. Dit vonden ze in de Molen Allee in Loenen. Op het hoek van de Slatsdijk en Molen Allee stromen een paar beken. Het stukje beek tussen Slatsdijk en Molen Allee bleek een eldorado te zijn voor allerlei kleine visjes en andere waterdiertjes en het zat boordevol met vele soorten.

De opkomst van de schooljeugd met hun ouders viel wat tegen. Zo’n twintig kinderen gingen met de schepnetjes aan de slag. Omdat het hier wemelde van stekelbaarsjes vingen alle kinderen wel wat. De gidsen hielpen de kinderen om de diertjes te herkennen. Ze zagen een waterschorpioen, poelslak, posthoornslak, libellelarve, waterspin en nog veel meer. Met veel aandacht keken de jongens en meisjes inglazen bakken naar al deze beestjes. “Ik had niet verwacht dat hier zoveel diertjes leefden”, zei een meisje, dat belangstellend toekeek hoe de gids een paar kevertjes uit het netje haalde. Door het IVN waren op een tafel allerlei folders klaargelegd zodat de jeugd de beestjes konden herkennen.
Aan het eind van de middag werden alle diertjes weer teruggezet op de plek waar ze met de netjes geschept waren. Alle kinderen kregen nog een presentje mee naar huis.

Foto: Martien Kobussen

Lees ook

Gemeentesecretaris Marcel Klos vertrekt uit Brummen

GEM. BRUMMEN – Marcel Klos, gemeentesecretaris en algemeen directeur, verlaat eind deze maand de gemeente …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.