Home / Rheden-Regiobode / Ik vind: Overlast begeleid wonen

Ik vind: Overlast begeleid wonen

Afgelopen dinsdag 11 juni heeft de raad de VVD en GPR/Burgerbelangen een motie aangenomen voor een (nieuwe) proactieve en doeltreffende aanpak voor begeleid wonen – overlast beperken (beter handhaven) door alle meldingen adequaat te registreren.
Begeleid wonen is een woonvorm voor voornamelijk jonge mensen die om verschillende psychosociale redenen (nog) niet alleen kunnen wonen. In onze gemeente zijn er afgelopen jaren veel van dit soort woonvormen gestart, en met name in Velp en Rheden komen er steeds meer begeleid wonen-huizen bij. Gewone eengezinswoningen worden door woonorganisaties aangekocht en omgebouwd tot woonunits, speciaal voor deze doelgroep. Meestal gaat dat goed en integreren deze inwoners prima in de buurt. In sommige gevallen niet en veroorzaken ze (grote) overlast voor buurtbewoners.
Afgelopen jaar zijn wij als fractie meerdere malen door verontruste, maar soms ook woedende buurtbewoners benaderd omdat de overlast de spuigaten uitliep; geluidsoverlast (overdag maar ook ‘s nacht), ruzies op straat, intimidaties en troep die bij buren in de tuin gegooid werd. Omwonenden gingen eerst in gesprek met de begeleiding van de huizen, vervolgens werd er een melding gedaan bij de gemeente en als laatste redmiddel werd de politie ingeschakeld. Helaas werd al snel duidelijk dat gemeente en politie vaak maar weinig kunnen uitrichten, en verwacht wordt dat buren het onderling zelf oplossen.
Omwonenden hebben er inmiddels weinig vertrouwen meer in, ze voelen zich onvoldoende gehoord. In sommige gevallen zijn de gemoederen zo hoog opgelopen dat mensen hun huis te koop hebben gezet, omdat hun woongenot zo is aangetast dat van prettig wonen geen sprake meer is. Bij de gemeente vangen inwoners steeds vaker bot; meldingen worden niet of onvolledig geregistreerd, waardoor er een incompleet beeld ontstaat over hoe groot de problemen daadwerkelijk zijn. De cijfers over de aantallen begeleid wonen-projecten in onze gemeente liegen er niet om. We zitten ruim 44 procent boven het Gelderse gemiddelde, en ruim 77 procent boven het landelijk gemiddelde. Wat ons betreft meer dan genoeg.
Vooropgesteld; wij hebben als gemeente een maatschappelijke plicht, maar óók de wens om voor de begeleid-wonen-huizen goed te zorgen – maar we hebben daarnaast ook de plicht om voor het woongenot van de rest van onze inwoners te knokken. Want het kan niet zo zijn dat het belang van de ene groep boven de andere groep geplaatst wordt.

Martinique Visser
Raadslid VVD Rheden

Lees ook

Fietstafel voor het maken van ideeën

DIEREN – Sinds enige tijd is in Dieren de Stichting Fietsop1 actief. Doelstelling van die …

One comment

  1. Goed dat overlast in begeleid wonen gaat worden aangepakt. Iedereen heeft recht op een fijne en veilige woonplek. Ik ben benieuwd naar de daadwerkelijke uitwerking van de motie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.