Home / Rheden-Regiobode / Ik vind: Bezuinigingen sociaal domein

Ik vind: Bezuinigingen sociaal domein

Dinsdag 4 juni besloot de gemeenteraad van Rheden in grote lijnen over het geld dat ze in 2020 wil uitgeven. Veel te kiezen was er niet, omdat de gemeente ontzettend grote tekorten heeft. We kunnen dus niet kiezen waaraan we extra geld willen uitgeven, maar juist waarop we moeten bezuinigen. Daarover hebben we nu nog niet besloten. Dat doen we pas in de herfst, bij de begroting. Dat worden pijnlijke keuzes: we moeten zo’n 6 miljoen euro per jaar besparen.
De grootste bezuinigingen zullen worden gezocht in het sociaal domein. Dat heeft de raad kort geleden besloten. In het sociaal domein geven we namelijk veel meer geld uit dan we binnenkrijgen. Dat komt omdat het Rijk ons elk jaar minder geld geeft voor de taken die we als gemeente moeten uitvoeren. Daar protesteren gemeenten hevig tegen, maar we moeten het nu rooien met de centen die we hebben.

GroenLinks wil niet dat we het grootste deel van de besparingen in het sociaal domein gaan zoeken. Dat betekent namelijk dat er grote klappen gaan vallen bij jeugdzorg, Wmo en de participatiewet. De lasten komen daarmee terecht op de schouders van toch al kwetsbare inwoners.
Het college presenteerde afgelopen week een nieuw besparingsplan voor het sociaal domein. GroenLinks maakt zich zorgen over de voorstellen. De gemeente wil bijvoorbeeld het aantal aanvragen voor zorg dat ze per jaar goedkeurt beperken. Stel dat je in de herfst een aanvraag indient. Als de gemeente op dat moment al het maximum aantal besluiten voor dat jaar heeft bereikt, moet je dan wachten tot volgend jaar? Ook wil de gemeente de zorgaanbieders waarmee ze samenwerkt een vast bedrag per jaar geven voor hun werk. Ook dat geld kan voor het eind van het jaar opraken, bijvoorbeeld als meer mensen zorg nodig hebben dan verwacht. En dan?

We moeten besparen, dat kan niet anders. Maar GroenLinks gelooft niet dat we geld uitsparen als we mensen laten wachten op zorg die ze nodig hebben. Sterker nog, we denken dat het meer geld gaat kosten. Als problemen niet meteen worden opgelost, kunnen ze namelijk groter worden. Dat is niet alleen slecht voor de inwoner, maar ook voor de gemeente. Bij grotere problemen is namelijk duurdere zorg nodig. Zo snijden wij onszelf in de vingers. GroenLinks heeft daarom tegen het besparingsplan gestemd.

Linda Nieuwenhoven
Raadslid GroenLinks

Lees ook

Op heterdaad betrapt

DIEREN – Een oplettende getuige heeft ervoor gezorgd dat in de nacht van 5 op …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.