Home / Brummen-Regiobode / GroenLinks heeft vraagtekens bij plan verduurzaming door ESCo

GroenLinks heeft vraagtekens bij plan verduurzaming door ESCo

BRUMMEN – De gemeente Brummen wil haar gemeentelijke gebouwen verduurzamen en wil deze klus uitbesteden aan een zogenoemde Energy Service Company (ESCo). GroenLinks heeft grote vraagtekens bij deze constructie.

In deze vorm van uitbesteding gaat een bedrijf, de ESCo, de verduurzaming van de gebouwen uitvoeren voor de gemeente Brummen. De gemeente betaalt de ESCo hiervoor het bedrag dat zij anders aan energiekosten kwijt zou zijn. De besparing levert de ESCo de komende 15 jaar dan winst op. Zo worden de gebouwen verduurzaamd, maar heeft de gemeente hier geen werk aan.
De gemeente heeft nog geen bedrijf gevonden om deze klus uit te voeren, maar deze wil Brummen zoeken via een Europese aanbesteding. Deze aanbesteding kost circa 60.000 euro. Daarnaast krijgt het bedrijf een kleine 3 ton mee om te starten.

GroenLinks Eerbeek-Brummen heeft grote vraagtekens bij de constructie. Fractievoorzitster Hennie Beelen: “Welke besparingen moeten bereikt worden en ten opzichte van welk energieverbruik worden de besparingen berekend? Het contract geldt voor 15 jaar, maar de terugverdientijden waarover gesproken wordt variëren van 6 tot 28 jaar. In 15 jaar kan er veel gebeuren. Innovatie, verkoop van gebouw(en)? Het is ook niet duidelijk wie verantwoordelijk is als het bedrijf in financiële moeilijkheden komt of het beloofde rendement niet behaalt. Wat als een ESCo uit Spanje, Italië of Zweden de aanbesteding ‘krijgt’? Wat hebben plaatselijke ondernemers hieraan? Onze plaatselijke/regionale economie is hier in het geheel niet mee gediend en de aandeelhouders van een ESCo verdienen hier risicoloos veel aan.”
GroenLinks wil duidelijkheid van het college van B&W en heeft veel vragen gesteld. Hennie Beelen: “We moeten verduurzamen, dat zijn we aan onze (klein-) kinderen verplicht. Maar laten we dat wel met goed doordacht beleid doen. Onze indruk is nu dat er geld aan de verkeerde dingen besteed wordt.”

De gemeenteraad spreekt donderdag 20 juni over dit voorstel van het college.

Lees ook

Tamara uit Eerbeek brengt lotgenoten NAH bij elkaar

EERBEEK – Na een val van de trap veranderde het leven van Tamara Neeft uit …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.