Home / Brummen-Regiobode / Cliënten Verdandi blij met nieuw Atelier in Loenen

Cliënten Verdandi blij met nieuw Atelier in Loenen

LOENEN – De blijdschap was af te lezen op de gezichten van de cliënten van Verdandi bij de feestelijke opening van het gloednieuwe gebouw ‘t Atelier aan de Hoofdweg in Loenen, waar ze dagelijks verblijven in de zorgwerkplaats. Het is een ruim multifunctioneel gebouw geworden dat woensdag 12 juni officieel is geopend door wethouder Jeroen Joen van de gemeente Apeldoorn, samen met cliënt Remco Mulder.

Het was op 12 juni, op de dag van de opening, precies twee jaar geleden dat een grote brand de voormalige Papiervakschool grotendeels in de as legde. Een gedeelte van de school aan de Voorsterweg kon door het kundig optreden van de brandweerkorpsen uit deze regio behouden blijven. Het deel aan de Hoofdweg ging verloren en moest geheel herbouwd worden.
Eigenaar van het nieuwe gebouw ‘t Atelier is het echtpaar Erik Reidt en Elly Baart. Zij begonnen op deze plek met Wonderwijs een school met ander onderwijs wat in de volksmond ook wel ‘vrije school’ wordt genoemd. Helaas stopte na vijf jaar de subsidie. Er kon wel een vervolg komen, als de school inmiddels tweehonderd leerlingen zou tellen. Dat aantal was er niet en daarom besloten Erik en Elly met de school te stoppen.
Na een opknapbeurt diende de stichting Verdandi van de Groote Modderkolk zich aan om de lokalen te gebruiken voor dagopvang voor personen met een beperking. De cliënten hadden het hier prima naar hun zin. Voorheen moesten ze dagelijks de lange reis maken naar Warnsveld. De cliënten waren hier creatief bezig, maar er was ook een ruimte voor optredens, zoals een kerstmusical. Tot het pand bij de brand in 2017 grote schade opliep.

Na de grote brand in 2017 beraadden Reith en Braat zich over hoe verder te gaan. Weer nieuw opbouwen of stoppen? Verdandi gaf aan graag op deze plek verder te gaan. Er kwam toen een lang traject met de verzekeringen en vergunningen. Gelukkig was het echtpaar goed verzekerd. Reidt heeft zich tot het uiterste ingespannen om een functioneel gebouw te krijgen dat aan hun wensen kon voldoen. Financieel moest het ook allemaal kunnen. In twee jaar tijd wisten zij het allemaal voor elkaar te krijgen. Vaak wordt over zo’n traject wel vier of vijf jaar gedaan.
Veel werkzaamheden werd door het echtpaar zelf gedaan, zoals de plafonds en de vloeren. Het ziet er nu allemaal piekfijn uit. De ruimtes, waarin straks dagelijks zo’n vijftien cliënten bezig zijn, doen dienst voor papiermakerij, creatief bezig zijn en binnenkort worden in een kamer ook broodjes gebakken voor de theeschenkerij van De Groote Modderkolk. Een ruimte is nog niet verhuurd, waarvoor Reidt nog een bestemming zoekt.
Het nieuwe gebouw heeft de oude naam van ‘t Atelier gekregen en is toegankelijk vanaf de Hoofdweg. Buiten heeft de eigenaar alles keurig laten aanleggen en beplanten.

Foto: Erik Reidt

Lees ook

Kerkbalans van start aan de Veluwezoom

REGIO – Halverwege de maand januari starten veel kerken en parochies in Nederland met de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.