Home / Brummen-Regiobode / Brummense gemeenteraad schrapt bezuiniging bibliotheek en verenigingen

Brummense gemeenteraad schrapt bezuiniging bibliotheek en verenigingen

BRUMMEN – De gemeenteraad van Brummen is niet klakkeloos akkoord gegaan met de bezuinigingsvoorstellen die het college deed in de Perspectiefnota. Zo werden onder andere de bezuinigingen op de bibliotheek, verenigingen en wijk- en dorpsraden geschrapt.

De gemeenteraad vergaderde dinsdag 25 en donderdag 27 juni over de Perspectiefnota, een document waarin de gemeente plannen presenteert voor de komende jaren. Omdat de gemeente in financieel zwaar weer verkeert, de bodem van de spaarpot is in zich, omvat de nota vooral een flink aantal bezuinigingsvoorstellen.

De gemeenteraad ging na twee lange avonden vergaderen akkoord met het document, maar wel nadat er elf inhoudelijke wijzigingen werden aangebracht. Overigens kon de nota op steun rekenen van een meerderheid van de stemmen, van VVD, Lokaal Belang, PvdA, CDA en Democratisch Brummen, maar niet op een unaniem akkoord. GroenLinks en D66 stemden tegen.

Er zijn dus elf wijzigingen aangebracht in de Perspectiefnota. Zo zal de extra stijging van de OZB minder hoog worden. Dit zou 700.000 opbrengen, maar levert nu slechts 280.000 euro op in 2020 en 350.000 euro in 2021.
De opbrengst uit de OZB was in de nota direct gelinkt aan het programma Ruimte voor Eerbeek. Deze link is geschrapt, maar de raad wil wel 350.000 euro vrijmaken om de ontwikkeling van het programma een impuls te geven.
Aan de andere kant besloot de raad de toeristenbelasting niet met 10, maar met 15 procent te verhogen en bij verkoop van (bouw)gronden aan de woningstichting een reële prijs in rekening te brengen.
Ook is besloten om de planontwikkeling voor het dorp Brummen los te koppelen van de opbrengsten van de grondverkopen. De investering in het dorp van in totaal 200.000 euro over de komende jaren blijft daarbij wel gehandhaafd.

Daarnaast werd een aantal bezuinigingen uit het plan geschrapt. De bibliotheek zou bijvoorbeeld 100.000 euro worden gekort, maar dit is voorlopig van de baan. De gemeente gaat eerst met de bibliotheek in gesprek over de functie en mogelijke besparingen, onder andere op gebied van huisvesting.
Ook bezuinigingsvoorstellen gericht op wijk- en dorpsraden, muziekverenigingen, lokale omroep RTV Veluwezoom en de culturele stichting kregen geen raadsmeerderheid. Ook initiatieven rondom de lokale viering van veteranendag, de Veilige Honkroutes, deelname aan HALT, de schoolsportdagen en Open Monumentendag konden op de steun van de raad rekenen. Het contract met 2SWitch en de jaarlijkse kerstbomenactie blijven bestaan, deze worden gedekt vanuit de reserve afvalstoffenheffing.
De voorgenomen versobering van de vriendschapsbanden met zustersteden Krotoszyn in Polen en Koriyama in Japan gaat niet per 2021 in, maar wat de raad betreft al volgend jaar.

De raad heeft overigens zichzelf ook een bezuinigingstaak opgelegd, er moet 15.000 euro worden geminderd op kosten voor de raad, zoals de tegemoetkoming in de fractiekosten, vorming en opleiding en de lokale rekenkamer.

Het college van Burgemeester en Wethouders krijgt nu de taak om voor het najaar een sluitende begroting op te stellen. Hierin moeten bovengenoemde wijzigingen worden opgenomen. Wel heeft de gemeenteraad besloten dat het niet nodig is om een weerstandsreserve te hebben die boven de 1,4 uitkomt. Dit maakt de druk iets minder groot.

Lees ook

Ik vind: In actie tegen windmolens in Brummen

Het is belangrijk dat inwoners nu in actie komen, omdat gemeente Brummen de voorstellen van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.