Home / Brummen-Regiobode / Bostuin van Tineke en Gerrit Mäkel valt in de prijzen

Bostuin van Tineke en Gerrit Mäkel valt in de prijzen

EERBEEK – De tuin van Tineke en Gerrit Mäkel in Eerbeek is in de prijzen gevallen in de tuinverkiezing van de vereniging Groei & Bloei. De bostuin aan de Charlotte de Bourbonlaan 24 won de derde prijs in de verkiezing Beste Levende Tuin.

Deze tuinverkiezing is dit jaar voor het eerst gehouden op initiatief van vereniging Groei & Bloei om meer biodiversiteit in particuliere tuinen te stimuleren. Groei & Bloei schreef een wedstrijd uit onder de circa 400 tuinen op www.bezoekmijntuin.nl. Uit de 40 deelnemers aan de wedstrijd zijn drie finalisten geselecteerd en bezocht door een vakjury die de tuinen heeft getoetst aan de vijf pijlers van een levende tuin: bodem, dieren, energie, voedsel en water.

De bostuin van de familie Mäkel in Eerbeek laat zich het best omschrijven als een ‘natuurlijke, levendige bostuin.’ De tuin van 2.500 vierkante meters groot ligt midden in het bos. Tineke en Gerrit nomen het zelf een ‘geordende chaos’.
Het juryrapport is lovend. De jury vindt de beplanting in de tuin spannend: “De eigenaren ‘durven’ van alles door elkaar te planten, waardoor er weelderige groene borders ontstaan. De tuineigenaren volgen de natuurlijke lijnen van de tuin, waardoor er verschillende hoekjes zijn gecreëerd. In de tuin hangt een aangename rustige sfeer, waardoor het heel prettig is om in de tuin rond te lopen (en te kijken).”

De tuin is gelegen op arme zandgrond en dat betekent dat de eigenaren veel werk hebben gestoken in het aanbrengen van compost om zo een levende tuin te creëren met stinzenplanten, heesters, volwassen loofbomen, rododendrons, magnolia’s, inheemse planten en veel vaste planten. Er wordt door Tineke en Gerit zoveel mogelijk op een dier- en milieuvriendelijke manier getuinierd: ze maken zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke gewasbescherming.
In de lager gelegen delen van de tuin liggen twee vijvers, waar de vogels en andere insecten dankbaar gebruik van maken. In de hele tuin zijn vogelhuisjes te vinden, die ook bezet zijn. Zelfs de brievenbus van het huis is bezet door een broedende vogel. Er is dan ook voldoende voedsel te vinden in de tuin voor vogels en insecten. De tuin grenst aan het bos, waardoor er ook reeën op bezoek komen die knabbelen van het lekkers in de tuin.

De beste levende tuin van Nederland, winnaar van de competitie, ligt eveneens in Gelderland: ’t Meihuus van de familie Duitshof in Breedenbroek. De tuin Jan Wilde een Tuin in het Groningse Westerlee is al tweede geëindigd.

Lees ook

Nieuwe sociaal werker in Loenen

LOENEN – Vanaf 1 januari is Ilona Boom werkzaam als sociaal werker in de dorpen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.