Home / Nieuws / Bernadette raapt 100.000e peuk aan de Veerstoep

Bernadette raapt 100.000e peuk aan de Veerstoep

DIEREN – Dit is hem dan: de 100.000e sigarettenpeuk die Bernadette Hakken in het afgelopen jaar heeft opgeraapt. Ze maakte er een memorabel moment van aan de Veerstoep in Dieren, vooral om maar weer eens aandacht te vragen voor de vervuiling die het weggooien van peuken veroorzaakt.

Bernadette begon op 1 juli vorig jaar met het opruimen van peukjes. Eerst rondom haar eigen huis in Ellecom, later op openbare plekken in Dieren en tegenwoordig raapt ze elke dag een kwartier tot half uur, waar ze ook is. En dat leverde het afgelopen jaar dus 100.000 peuken op. Niet dat ze het zo leuk vindt om andermans troep op te ruimen, maar vooral om mensen bewust te maken van het effect van hun achteloos weggegooide peukje.
“Peuken die worden weggegooid, verdwijnen snel uit het zicht. Daarom maken mensen zich er niet zo druk om. Ze denken ‘het vergaat wel’, maar het plastic uit een filter komt via het water in onze voedselketen”, legt Bernadette uit. Naast het plastic bevat één sigarettenpeuk genoeg giftige stoffen om 8 liter water te verontreinigen.

In het afgelopen jaar is Bernadette zich steeds bewuster geworden van de milieuramp die het weggooien van peuken veroorzaakt. “In Nederland worden per jaar zo’n 66 miljard sigarettenpeuken achteloos weggegooid. Mensen denken vaak dat een veegwagen ze wel opruimt. Maar van die 66 miljard blijven ongeveer 12 miljard peuken onopgeruimd. Die verdwijnen die de goot”, zegt Bernadette. “In de gemeente Rheden is het hemelwater afgekoppeld, wat betekent dat dit niet meer naar de rioolwaterzuivering gaat, maar direct in de bodem infiltreert. Samen met die giftige stoffen uit de peuk.”

En dus raapt Bernadette. Elke dag. Altijd heeft ze een tangetje en een emmertje bij zich. “Als je er eenmaal op let, zie je overal peuken liggen”, zegt ze. Niet alleen ruimt ze de troep op, ook spreekt ze rokers aan op hun gedrag. “Het is een kwestie van bewustwording. Mensen realiseren zich niet hoeveel schade een weggegooide peuk aanricht. En wat is nou de moeite om je peuk even in de prullenbak te gooien?”
Toen ze aan het project begon, deed ze dit in eerste instantie met het idee om dit een jaar lang te doen. Maar van stoppen is nog lang geen sprake. “Ik kan niet anders dan hiermee doorgaan. Ook al is het een druppel op een gloeiende plaat, elke peuk scheelt weer 8 liter schoon water.”
Ze hoopt van harte dat anderen aanhaken bij haar actie. “Ik denk bijvoorbeeld aan een peukenestafette, maar heb nog veel meer ideeën. Alles om mensen maar bewust te maken van het effect van hun weggegooide peukjes.”

Foto: Linda Peppelman

Lees ook

Taal voor thuis met Ons Raadhuis

VELP – In Ons Raadhuis verzorgt docent Dia Berends onder normale omstandigheden een tweewekelijkse bijeenkomst …

One comment

  1. Een absolute topper!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.