Home / Doesburg-Regiobode / Afscheid van school in het hart van de Ooi

Afscheid van school in het hart van de Ooi

DOESBURG – Vrijdag 28 juni wordt een dag met een lach en een traan voor leerlingen, leerkrachten, ouders en iedereen die ooit betrokken was bij de school OBS De Horizon, locatie Ooi in Doesburg. Na 44 jaar sluit de school, die jarenlang het hart van de wijk de Ooi vormde, haar deuren. Burgemeester Loes van der Meijs sluit die dag symbolisch het gebouw af, waarna de leerlingen verhuizen naar de locatie Stad van De Horizon aan de Meipoortwal.

De beslissing om de deuren te sluiten was volgens directrice Hanneke Dekker onvermijdelijk. ‘’Het aantal leerlingen liep sterk terug. Je moet altijd de afweging maken of je met een bepaald leerlingenaantal nog verantwoord onderwijs kan bieden. Kinderen hebben recht op goed onderwijs. Toen het aantal leerlingen voor volgend schooljaar rond de 60 bleek te zijn, hebben we de knoop definitief doorgehakt.’’ De schoolleiding en het team namen het besluit om de leerlingen van locatie de Ooi samen te voegen met die van de vestiging Stad van de school. ‘’We waren blij dat die mogelijkheid er was, zo hoefde de school niet helemaal te verdwijnen. Bijna alle kinderen gaan mee en voor alle leerkrachten is er gelukkig nog plaats op de nieuwe locatie’’, aldus de directrice.

Toch was het wel even slikken voor de ouders, leerkrachten en leerlingen. Er was weerstand, maar uiteindelijk kwam er begrip. Ook voor de kinderen was het nieuws eerst verdrietig. ‘’Iedereen moest huilen toen het nieuws gebracht werd’ vertelt Azra uit groep 8. ‘’Ik woon hier in de buurt en de school hoorde hier gewoon bij.’’ Ook voor Enes uit groep 8 is het gek. ‘’Ik weet niet anders, de school is mijn tweede huis, mijn hele familie heeft hierop gezeten.’’ Sydra en Gavairo uit groep 7 zien ook de voordelen. ‘’Ik heb mijn fijnste jaren op deze school gehad, dus het is wel een beetje verwarrend. Maar er zitten veel vrienden op de andere school dus dat komt wel goed’’, aldus Gavairo. “We zijn samen op schoolreisje geweest en ik heb straks veel meer kinderen in de klas, dat is leuk’’, vult Sydra aan.
Ook voor de leerkrachten is het even wennen. “Het is dubbel, ik weet dat het goed gaat komen, maar je laat wel wat achter”, vertelt juf Lotte “Maar het was onvermijdelijk. In groep 5 zaten bijvoorbeeld maar twee meisjes, die zijn dan tot elkaar veroordeeld. Door de fusie ontstaat er veel meer diversiteit.’’
Dat dit direct al goed uitpakte bleek afgelopen week bij het schoolreisje. De kinderen van beide locaties gingen samen op schoolreisje om elkaar te leren kennen. ‘’Aan het eind van de dag liepen de twee meisjes van groep 5 al gearmd met meisjes van de andere locatie, erg mooi om te zien’’, aldus Lotte.

De schoolleiding stelt alles in het werk om de overgang voor de kinderen zo goed mogelijk te laten verlopen. Zo vierden beide locaties het paasfeest dit jaar samen, zodat de kinderen elkaar al een beetje konden leren kennen. Na de sluiting van de school op vrijdag maken zij ook al even kennis met hun nieuwe klas en nieuwe school. Ze gaan twee dagen voor de zomervakantie alvast in de nieuwe samenstelling naar de nieuwe klas, zodat het na de zomervakantie wat minder spannend is. Ook de peuters verhuizen mee. Zij werden onlangs met een huifkar opgehaald en onthaald op de nieuwe locatie.

De ouderraad heeft nog een verrassing voor de kinderen in petto. Zij mogen donderdag voor de laatste keer met hun oude school een dagje weg naar Toverland. Op vrijdag is het moment dan daar en gaan de deuren dicht. Iedereen is welkom om een laatste keer een kijkje te nemen bij het hart van de wijk. Er wordt, samen met bewoners van de wijk en oud leerlingen ,afscheid genomen van de nostalgische plek die de school is voor de wijk en er worden herinneringen opgehaald. ‘’Het wordt zeker emotioneel, maar daarna denken we verder in kansen en gaan we voor een mooie toekomst’’, aldus directeur Hanneke Dekker.

Lees ook

Ik vind: Vogelvrij

SPANKEREN – Elk jaar bezoeken vele ganzen de Broekdijk in Spankeren. Nu zijn ze nog …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.