Home / Rheden-Regiobode / Weinig amfibieëntrek in Rozendaal

Weinig amfibieëntrek in Rozendaal

ROZENDAAL – Minder amfibieën staken dit voorjaar de Beekhuizenseweg in Rozendaal over voor de jaarlijkse trek naar de vijvers van kasteel Rozendaal en de Rozendaalse beek. Dat blijkt uit de cijfers die vrijwilligers van de Overzetactie Padden de afgelopen jaren verzamelden.

Zo’n twintig vrijwilligers hebben afgelopen voorjaar ruim 400 amfibieën in Rozendaal overgezet bij het passeren van de Beekhuizenseweg, om ze veilig op weg te helpen naar de plek waar ze met elkaar kunnen paren. Het aantal overgezette dieren is ten opzichte van voorgaande jaren extreem laag. Dit voorjaar waren de weersomstandigheden voor de trek van padden en kikkers minder optimaal.

”Het komt in de natuur vaak voor dat aantallen van een diersoort schommelen. Maar 400 padden en kikkers is extreem laag”, aldus Anton Logemann, coördinator van de Overzetactie in Rozendaal: “De afgelopen jaren hebben we steeds minder padden en kikkers overgezet. Onze tellingen zijn geen glashard bewijs, maar het lijkt wel te duiden op een zorgelijke ontwikkeling dat amfibieën het zwaar voor de kiezen krijgen.”

Ook andere paddengroepen in het land zetten minder padden over. Landelijk wordt de afname vooral gezocht in verlies van leefgebied, sterfte door verkeer, intensivering van de landbouw en klimaatopwarming. Een verdere afname van padden en kikkers kan grote invloed hebben op de gehele natuur. Amfibieën eten spinnen, slakken en andere ongewervelden en vormen zelf weer voedsel voor veel andere dieren.

Lees ook

Rheden kan aan de slag met warmtetransitie

GEM. RHEDEN – De gemeenteraad van Rheden heeft dinsdag 20 april de Warmtetransitievisie Rheden unaniem …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.