Home / Alle-Regiobode / Waterverlies bestrijden na droogte van 2018

Waterverlies bestrijden na droogte van 2018

REGIO – De extreme droogte van vorig jaar heeft een flink waterverlies veroorzaakt. Het Waterschap Rijn en IJssel liet haar eigen maatregelen in die periode evalueren, ter lering voor nieuwe weersextremen. Komend jaar blijft het Waterschap alert op het nog kwetsbare watersysteem en neemt zo nodig maatregelen.

De droogte van 2018 brak in het werkgebied van Rijn en IJssel alle records. In grote delen liep het tekort op tot 300 mm, met uitschieters naar 400 mm. Nooit eerder is zo’n neerslagtekort gemeten in dit gebied. Waterschap Rijn en IJssel heeft tijdens de extreme droogte van 2018 de juiste maatregelen afgewogen en getroffen om waterverlies tegen te gaan en overlast te bestrijden. Dat is de belangrijkste conclusie uit de evaluatie, door onder netwerkpartners zoals LTO, Vitens, natuurorganisaties, andere overheden en eigen medewerkers.

Leren van extreme droogte

Het waterschap kan tijdens extreme droogte maar beperkt handelen, omdat op weinig plekken water ingelaten kan worden uit Rijkswateren en omdat er op de hoge zandgronden weinig water beschikbaar is. De geïnterviewde organisaties vinden dat het waterschap heeft gedaan wat binnen de mogelijkheden lag om de droogte te bestrijden. Door knelpunten en keuzes te communiceren, is er meer acceptatie en begrip voor het handelen van het waterschap ontstaan. Waterschap Rijn en IJssel heeft de droogte aanpak laten evalueren door een onafhankelijk bureau, omdat de verwachting is dat weersextremen vaker zullen voorkomen en zij samen met partners hiervan wilt leren. Dat leverde verbeterpunten op waarmee het waterschap aan de slag gaat.

Ondanks de genomen maatregelen in de winter is het watersysteem nog kwetsbaar, met name op de hoge zandgronden. De grond- en waterstanden staan lager dan normaal voor deze tijd van het jaar. Het waterschap monitort de situatie. Afgelopen maanden heeft het waterschap het water in de beken en rivieren langer vast gehouden door de stuwen hoger te zetten en heeft grondeigenaren opgeroepen om ook water vast te houden in plaats van af te voeren. Inmiddels zijn 80 duikerafsluiters geplaatst.

www.wrij.nl/droogte

Lees ook

Business & Shopping: Bosque is klaar om gasten te ontvangen

EERBEEK – Bosque is er klaar voor om gasten te ontvangen en het team staat …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.