Home / Nieuws / Vervallen helft van woonboerderij rotte kies in Hogestraat

Vervallen helft van woonboerderij rotte kies in Hogestraat

DIEREN – Wies Huisman woont met haar vriend in de helft van een prachtige oude boerderij aan de Hogestraat 46 in Dieren. Het had zo mooi kunnen zijn, als de eigenaar van nummer 44 eens iets aan zijn huis zou doen. De woning is vervallen, heeft geen dak en staat al jaren leeg. Deze situatie duurt nu al zeven jaar.

“Toen wij hier zeven jaar geleden kwamen wonen, stond het huis naast ons al leeg. Het was in slechte staat, dus we waren blij dat het huis in 2013 werd verkocht. De nieuwe eigenaar, De Noorman Vastgoed BV, zou het wel gaan opknappen en bewonen, dachten we”, vertelt eigenaresse Wies Huisman.
Niets bleek minder waar. Pas in 2015 wordt er voor het eerst gewerkt in het huis. “Ineens waren er bouwvakkers aan het werk. Uit het oostblok en communicatie was onmogelijk. Zonder enig overleg werd ineens het dak eraf gehaald.” De gemeente legde de sloop vrij gauw stil, de eigenaar had nooit een bouwvergunning aangevraagd. Het dak bleef slechts toegedekt met plastic zeilen.
Pas in 2016 leek de situatie te veranderen. Huisman: “Er was een omgevingsvergunning en er kwam een Nederlandse aannemer aan de deur die aan het werk ging. Hij kreeg echter niet betaald en na een paar weken lag het werk weer stil.” De aannemer stapte naar de rechter en mocht het pand verkopen om zijn inkomsten alsnog zeker te stellen. “We kregen hoop dat we nieuwe buren zouden krijgen. Helaas verkocht de eigenaar een ander pand uit zijn BV, waarmee de aannemer werd betaald en het huis werd niet verkocht. Sindsdien gebeurt er niets meer.”

Huisman weet niet meer waar ze hulp zoeken moet. “Ik krijg geen contact met de eigenaar van De Noorman Vastgoed. Ik heb briefjes opgehangen dat het huis te koop is, met mijn telefoonnummer eronder. Er waren best belangstellenden die ik heb doorverwezen naar de eigenaar, maar ook daarop reageert hij niet.”
Ondertussen raakt het pand in steeds slechter staat. Het huis van de buren, maar ook dat van Huisman. “Bij slecht weer loopt het water langs de muren. We hebben schimmel in huis en gaten in de muur waar de balken voor het plafond zijn weggehaald. Dat zou door de Nederlandse aannemer opnieuw worden gestuct, maar zover is het nooit gekomen.” Huisman heeft zelf al een paar keer de zeilen op het dak vervangen. “Dan staan we weer op het dak om te proberen de boel waterdicht te houden, terwijl het ons huis niet eens is. De zeilen vergaan en de hele straat ligt vol met flarden. Het vervallen huis is als een rotte kies in de straat.”

De situatie heeft grote invloed op het leven van Huisman en haar vriend. “We hebben een heel fijn huis, maar de situatie houdt ons te veel bezig. Ons huis wordt steeds slechter, maar wat kunnen we doen? We kunnen niet verhuizen, want wie wil hier nou wonen? We kunnen wel naar de rechter stappen, maar van een kale kip kun je niet plukken. De eigenaar van De Noorman heeft geen rooie cent. Ik ben bang dat we dan een hoop kosten betalen, ons gelijk wel krijgen, maar dat we er niets mee opschieten. Ook bij de gemeente Rheden kom ik tot nu toe niet verder. Ik vraag wel om handhaving, maar de gemeente zegt dat het hier gaat om een civiele zaak. Dat terwijl het pand het aangezicht van de straat verpest. Mijn buurman verderop moet zijn zonnepanelen verwijderen omdat Dieren-Zuid onder beschermd dorpsgezicht valt, maar dit mag wel?”
De gemeente Rheden laat weten dat er geen mogelijkheid was om te handhaven, omdat er een omgevingsvergunning was verleend. Er was uitzicht op het feit dat de situatie zou worden aangepast.

Toch gloort er weer een sprankje hoop. De BV heeft nu weliswaar een bouwvergunning, maar doet hier niets mee. De gemeente Rheden heeft de omgevingsvergunning daarom ingetrokken. “Er is meer dan genoeg tijd voorbij gegaan om het pand netjes af te bouwen, maar dat gebeurde niet”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. De eigenaar heeft een bezwaar ingediend tegen de intrekking van de omgevingsvergunning en de gemeente hoopt hier op korte termijn een beslissing over te kunnen nemen. Als de vergunning wordt ingetrokken, kan de gemeente handhavend optreden tegen de ontstane situatie. Ondertussen wordt het pand goed in de gaten gehouden. “Het pand ziet er lelijk uit, maar is op dit moment niet in een zodanige staat dat het op instorten staat. We houden wel degelijk bij of de situatie in die zin veilig is en blijft.”

Volgens de gemeente Rheden heeft de eigenaar aangegeven dat hij het pand wil verkopen. Een nieuwe eigenaar kan opnieuw een omgevingsvergunning aanvragen die afbouw van het pand mogelijk maakt. “Want dat willen we allemaal graag: een wind- en waterdicht pand dat geen overlast op wat voor manier dan ook geeft voor omwonenden”, aldus de woordvoerder.

Het is de redactie van Regiobode niet gelukt Eric Vernooijs van De Noorman Vastgoed BV te bereiken voor commentaar.

Foto: Wies Huisman in de vensterbank van haar huis, de goede helft van de oude boerderij op nummer 44/46 van de Zutphensestraat in Dieren-Zuid

Lees ook

De Hessenrijders skeeleren en lopen door deze zomer

LAAG-KEPPEL – Schaats- en skeelervereniging de Hessenrijders uit Laag-Keppel biedt een gevarieerd trainingsaanbod voor schaatsers, …

One comment

  1. trieste zaak. slecht aangepakt door de gemeente Dieren.ook hier weer een prachtig voorbeeld van slecht
    handhaven.
    Gewoon onteigenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.