Home / Alle-Regiobode / Retrospectief: Loenen

Retrospectief: Loenen

Het dorp Loenen heeft veel oude boerderijen en huizen.De wegen hadden vroeger geen namen, maar werden genoemd naar een boerderij of oud gebouw in de buurt. Omdat de Horstweg in het begin loopt langs de voormalige bezittingen van het kasteel werd deze weg daarom hiernaar genoemd. Aan de Horstweg stonden enkele oude boerderijen, zoals het Veenhuis waar vroeger de familie Van Oene heeft gewoond. Aan de Horstweg stond de boerderij van Mom, maar ook een boerderij die al lange tijd toebehoort aan de familie Reusken. Hoewel het de bestemming van boerderij al lang heeft verloren wordt het nog bewoont door twee gezinnen Reusken.
De familie Reusken is afkomstig van de boerderij Het Reusken in Heeten. Delen van deze boerderij stammen uit 1500. Gradus Reusken, gehuwd met Johanna IJsseldijk, bouwde woonde eerst aan de Eerbeekseweg (tegenover ‘t Ruifje). Nadien de boerderij van Velderman aan eind Eerbeekseweg. Reusken wilde korter bij zijn opdrachtgever, Kasteel Ter Horst, wonen en bouwde daarom op de hoek Horstweg-Reuweg een dubbele woning met timmerwerkplaats en veeschuur. Zoon Gradus nam in 1866 de zaak over. Arnold (Nol) nam de boerderij over en bleef hier wonen. Gradus Reusken had een vooruitziende blik en kocht schuin aan de overkant het huisje van Gradus Blom. Hier liet hij later voor zoon Hein een timmerwerkplaats en woning bouwen. Diens zonen Gradus en Frans namen later het bouwbedrijf over. Zoon Henk vestigde zich in Eerbeek met een eigen bouwbedrijf.
Boer Nol Reusken werd opgevolgd door zoon Hein die toch wat groters wilde en met zijn gezin naar Bunne in Drente vertrok. Zoon Hendrik, die ook een bouwbedrijf begon met Antoon Maalderink, kocht later dit ouderlijk huis en verbouwde dit in oude stijl. Aan de noordzijde woont zoon Albrecht en Janet met gezin en aan de westzijde Hendrik en Annie. Deze zijde heeft veel huurders gekend. De Boerenleenbank hield hier zitting en ook werd de administratie bijgehouden van de Coöperatieve Aankoopvereniging. Daarna woonde een tijdlang hier onderwijzeres Riek Reusken, een zuster van Nol.
Op het land van de boerderij met hooiberg, schuren en kalverweide zijn later woningen gebouwd. De timmerwerkplaas van Hein Reusken heeft enige jaren geleden plaats gemaakt voor een aantal woningen. Het voormalige woonhuis van Hein Reusken staat nog wel op de hoek Reuweg-Horstweg.

Lees ook

Ansichtkaartenproject genomineerd voor De Gelderse Roos

REGIO – Het ansichtkaartenproject ‘IJsselhoeven, Schoonheid en Troost’, dat in het voorjaar van 2020 werd …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.