Home / Alle-Regiobode / Retrospectief: De bevrijding van Doesburg

Retrospectief: De bevrijding van Doesburg

In deze periode van het jaar kijken we met enkele foto’s terug op de bevrijding van de Duitse bezetting in 1945. In maart van dat jaar trokken geallieerde troepen op vijf plaatsen in Duitsland de Rijn over. Pas daarna vielen ze Oost- en Noord-Nederland binnen. De geallieerde overmacht was groot, maar in Doesburg hielden fanatieke Duitsers het lang vol. Vlak voor hun aftocht op 15 april 1945 bliezen ze nog enkele belangrijke monumenten op.

Het 1e Canadese leger van generaal Crerar had de opdracht om het nog bezette Nederland te bevrijden. Dat ging tamelijk voorspoedig. Op 5 april was Angerlo, even ten zuiden van Doesburg, bevrijd. In sommige plaatsen vertrokken de Duitsers in alle stilte, in andere plaatsen werd hevig verzet geboden. De Duitse troepen bij Doesburg hielden zich schuil in bebouwd gebied. Zoals zo vaak was de burgerbevolking hiervan de dupe.

Doesburg had de pech dat een aantal fanatieke Duitsers zich hier had verschanst. Op bevel van hogerhand moesten ze de schipbrug over de IJssel tot het uiterste verdedigen. In de nacht van 3 op 4 april opende het Canadese leger het vuur. Men telde die nacht in Doesburg 20 granaten per minuut. Maar de Duitsers wisten van geen wijken. Het geallieerde artillerievuur ging daarom nog dagenlang door. Duizenden Doesburgers leefden twee weken lang angstig in hun kelders.

Uiteindelijk vertrokken de Duitsers op 15 april. Vlak voor hun aftocht besloot men nog enkele hoge monumenten op te blazen. Plekken waar vandaan de Canadezen een mooi uitzichtpunt hadden. De Doesburgers moesten die dag lijdzaam toezien hoe de trotse toren van de Martinikerk werd verwoest. In zijn val werd ook nog de plaatselijke synagoge verpletterd. Ook de watertoren, de walmolen en de brug over de IJssel werden opgeblazen. De historische binnenstad van Doesburg had door de geallieerde beschietingen en het opblazen van de monumenten een hoge tol betaald. Pas in 1972 was de grootste kerktoren van Gelderland herbouwd. De overige monumenten zijn nooit meer herbouwd.

De foto toont een groot aantal uitzinnige Doesburgers, die – met op de achtergrond De Waag – op een Canadees voertuig zijn geklommen.

Lees ook

Business & Shopping: Bosque is klaar om gasten te ontvangen

EERBEEK – Bosque is er klaar voor om gasten te ontvangen en het team staat …

One comment

  1. Ik heb vele malen van mijn ouders het verhaal van de bevrijding gehoord. ” s Morgens om 7 uur vertrokken de Duitsers en s avonds om 19 uur werd jij geboren.. ” Op Paardemarkt 12. Mijn.moeder was net uit de kelder en ik ben geboren in ern huis zonder ruiten en op een matras met glas scherven. De oorlog heeft veel invloed op mijn ouders gehad en zo ook op mojn leven. O.a. bij iedere verjaardag opnieuw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.