Home / Brummen-Regiobode / Retrospectief: Bakkers in Beekbergen

Retrospectief: Bakkers in Beekbergen

Je ziet ze nu niet meer: de bakkers met hun transportfiets met een grote mand voorop. Ze moesten elke dag, weer of geen weer, er opuit om het brood overal in de huizen te brengen. Een zwaar karwei dat ook nog maar matig werd betaald.
De bakker en hun knecht(en) moesten ‘s morgens al vroeg aan de slag. De oven moest eerst flink opgewarmd worden. Dat was vaak een probleem. Toen er aardgas kwam, ging dit een stuk makkelijker, maar voor die tijd moest het met (meestal) met hout worden gedaan. Als het kon met flinke houtblokken, maar er waren ook bakkers die deden het met grote en klein takken. Bij het kappen van de bomen waren deze takken aan bossen gebonden en buiten opgestapeld om droog te blijven. In deze streek rond Beekbergen noemde men dat een ‘riezemiete’. De takken werden in korte stukken gehakt en gestookt in de oven. Vooral in de oorlog was het voor de bakkers een groot probleem om aan genoeg brandstof te komen.
De broden – bruin en wit, meer soorten waren er toen niet – werden in de grote manden gestapeld. De bakkers en hun knechten wisten precies hoeveel broden op bepaalde dagen in hun wijk nodig waren. Naast het bruin- en wittebrood was er ook nog roggebrood. Vaak heel zwaar, maar het moest beslist mee op de tocht door Beekbergen, Oosterhuizen en Lieren. De wijken waren in de meeste dorpen niet logisch ingedeeld. Soms waren er in een bepaalde straat wel drie of vier bakkers aan het venten. Vroeger werd er bij de bakkers ook naar het geloof gekeken.
Als het meezit heeft een dorp nog een warme bakker, maar vaak ook niet meer. Ze zijn bijna allemaal gestopt. Geen opvolgers eof het was niet lonend meer om rond te brengen toen de supermarkten ook brood gingen verkopen. De meeste bakkers hadden er ook een kruidenierswinkeltje bij.
In de loop der jaren werden de transportfietsen ingeruild voor een auto, maar het bezorgen aan huis bleef nog lange tijd doorgaan. De bakkers konden met de auto ook andere artikelen als koekjes, beschuit, snoep en nog meer meenemen. Maar de een na de andere bakker stopte er mee. Banketbakkers met een winkel bleven er nog wel enige tijd. Graag kocht men toch een lekker gebakje bij de warme bakker.
In Beekbergen gingen de bakkersknechten er ook vroeg op uit. Op deze foto zien we Hein van de Berg-Jeths en Gerard Ribbink tijdens jun ronde door het dorp. Beiden werkten bij bakker Mulder.

Lees ook

Inbraak aan Derickxkamp

EERBEEK – Op dinsdag 1 december tussen 1.00 en 1.10 uur is er ingebroken in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.