Home / Brummen-Regiobode / Restauratie van Rijksmonument IJkbasis Loenermark gereed

Restauratie van Rijksmonument IJkbasis Loenermark gereed

LOENEN – Onlangs heeft Dijkhof Bouw uit Klarenbeek het Rijksmonument de IJkbasis in de Loenermark fraai gerestaureerd. Dit werd gedaan in opdracht van Gelders Landschap & Kasteelen.

Het monument bestaat uit acht bovengrondse betonnen pijlers, zes ondergrondse platforms, drie ondergrondse pijlers en kleinere betonnen paaltjes bedoeld voor bevestiging van invardraden. Om het monument te behouden voor de toekomst hebben de mannen van Dijkhof bij de pijlers en paaltjes betonreparatie uitgevoerd in verband met betonrot. Daarna is de omkleding vervangen door douglashout en zijn de palen voorzien van nieuwe zinken mutsen.
De IJkbasis in Loenen staat op een strook heide, vrijgemaakt van begroeiing, van ruim 576 meter lengte en 20 meter breed. Op deze strook staan de betonnen pijlers, van ver zichtbaar in een prachtig natuurgebied. Uit oogpunt van de vereiste geologische stabiliteit van de ondergrond, viel de keuze voor de vestiging van de basis op het natuurgebied Loenermark, beheerd door Geldersch Landschap & Kasteelen.
De IJkbasis is uniek in noordwest Europa, maar is door de opkomst van elektronische afstandsmeting en satellietplaatsbepaling in onbruik geraakt. De IJkbasis staat nog als stille getuige van de rijke geschiedenis van de driehoeksmeting op de Zilvensche Heide. De zeldzaamheid van dit ‘object’ en de goed te duiden betekenis van de IJkbasis rechtvaardigen de aanwijzing tot Rijksmonument.

Volgens GLK is Nederland een van de meest nauwkeurige landmeetkundig opgemeten landen ter wereld. De historie hiervan begint al in de vroege 16e eeuw toen de Nederlander Gemma Frisius als eerste de zogeheten driehoeksmeting beschreef. De driehoeksmeting was eeuwenlang de meetkundige grondslag op basis waarvan ons land in kaart werd gebracht. De exacte lengte van één zijde van zo’n driehoek was voldoende maar ook cruciaal voor de schaal en de nauwkeurigheid van het gehele landelijke driehoeksnet. Dat stelt hoge eisen aan de nauwkeurigheid van de meetapparatuur. Om die nog verder te verbeteren werd in 1957 de IJkbasis aangelegd waarmee de landmeetkundige meetapparatuur geijkt kon worden. De behoefte daaraan was groot in de wederopbouwperiode van de jaren 50 van de vorige eeuw met op grote schaal de aanleg van infrastructuur, stadsuitbreidingen, ruilverkavelingen enzovoorts. Maar er was ook dringend behoefte aan aansluiting met andere netten in Europa. Dit vereiste een uniforme afstandsmeting.

Foto Gerrit van de Pol

Lees ook

Nieuwe wedstrijdtenues voor Oeken 1

OEKEN – Voorafgaand aan de wedstrijd om de Achterhoek cup tegen Loil vond de uitreiking …

Een reactie

  1. Correctie, de mannen van Takkenkamp hebben het betonrot hersteld en de mannen van Dijkhof de houten bekleding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.