Ontspanning, erkenning en troost bij activiteitencentrum Het Plein

.

DOESBURG – ”Bijna Iedereen die hier komt was ooit zoals jij en ik’’, vertelt Rita Langeweg. Zij begeleidt samen met andere begeleiders mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) in het activiteitencentrum Het Plein van Zozijn in Doesburg.

‘’Ze zijn allemaal druk geweest in de ‘normale maatschappij’ totdat ze iets met hun hersenen kregen. Ze komen in het centrum om te schilderen of koken, voor computerlessen en omgaan met tablet of mobiel, maar bovenal om te ontspannen, begrip en herkenning te vinden bij lotgenoten en in hun waarde gelaten te worden”, aldus Langeweg.

In het activiteitencentrum komen mensen die, door bijvoorbeeld een hersenbloeding, hersentumor, MS of parkinson of ongeluk, hersenletsel hebben opgelopen. “De hele wereld van zo’n persoon stort ineens in. Het is niet alleen het hersenletsel, maar alles wat erbij komt kijken. In het activiteitencentrum kunnen zij ontspannen, maar vinden zij ook een stukje troost. Mensen die al iets verder in het proces zijn, bieden hulp aan mensen die er nog mee moeten leren leven. Vanuit onze professie proberen wij als medewerkers mensen verder op weg te helpen in hun proces en ontwikkeling”, vertelt Langeweg.

Activiteiten

Per dagdeel komen er ongeveer acht tot tien personen naar het centrum om allerlei activiteiten te doen. Drie dagdelen per week komt een kunstschilder langs om met de cliënten te schilderen. Ook wordt de Ronnie Gardiner Methode (RGM) aangeboden. Dit is een oefenmethode waar op de ritme van de muziek bewegingen moeten worden gemaakt. Deze methode kent goede effecten voor mensen met NAH. Zo kan onder andere de concentratie, spraakvermogen, geheugen en coördinatie worden verbeterd. Ook worden er in het activiteitencentrum allerlei spullen gemaakt, zoals schilderijen, deurstoppers, sleutelhangers, spaarpotten en mozaïeken. Deze spullen worden verkocht bij Bloemendaal in Drempt en Huys 1810 in Hummelo. “In het najaar willen we ook kleine workshops geven”, aldus Langeweg. “Ook gaan we starten met een programma over stilstaan bij hersenletsel en hoe, veelal op een creatieve manier, om te gaan met de gevolgen daarvan.”

Dorothea

Rita is trots op de resultaten die ze ziet bij de activiteiten. ‘’De cliënten hebben moeite met het feit dat ze ineens veel minder kunnen, maar hier komen ze langzaam tot de conclusie ‘ik kan toch nog wat’.’’ Ook worden er samen boodschappen gedaan en gekookt op de dinsdag en op de vrijdagmiddag een lunch voorbereid.
Een activiteit waarvoor Dorothea speciaal naar het centrum komt. Zij was 29 toen ze haar dochtertje van vier naar school bracht. “Je liep wat moeilijk”, hoorde ze achteraf. Toen ze thuiskwam werd alles zwart. Ze werd naar het ziekenhuis gebracht en bleek een hersenbloeding te hebben. Na maanden in het ziekenhuis kwam Dorothea thuis, maar haar leven werd nooit meer hetzelfde. Hoewel ze dingen die lang geleden zijn gebeurd goed kan reproduceren, functioneert haar kortetermijngeheugen niet meer. “Als we hier gegeten hebben, moet ik voor haar opschrijven wat we hebben gegeten, want na een half uur weet ze het niet meer”, vertelt Rita. “Maar de momenten dat ze hier is, geniet ze volop.”

Duo-fiets

Als het weer het toelaat gaan de medewerkers ook graag met de cliënten naar buiten om bijvoorbeeld te vissen of te wandelen. Maar een grote wens van medewerkers en mensen van het centrum is een duo-fiets. “Hoe mooi zou het zijn als ze met de kop in de wind langs de IJssel kunnen fietsen. Voor veel cliënten is dat zo lang geleden. Maar om de buitenactiviteiten te realiseren hebben we wel meer vrijwilligers nodig.”
De medewerkers van Het Plein willen graag mensen uit Doesburg en omstreken laten weten dat het activiteitencentrum in de stad zit. “We proberen op verschillende manieren zichtbaarder te worden. Zo staan we sinds kort in de Ontmoetingsgids voor ouderen in Doesburg en zitten we bij de buurtapp de Ooi. We hebben nog genoeg plek voor nieuwe cliënten en ook vrijwilligers zijn meer dan welkom.’’
Mensen hebben wel een indicatie nodig om mee te doen. Zij kunnen eerst twee keer vrijblijvend komen kijken. Het Plein in Doesburg is gevestigd aan het Burgemeester Keizerplein 41. tel. 088-5751887.

Meer foto's

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.