Home / Brummen-Regiobode / Lastenverhoging à twee biertjes per maand

Lastenverhoging à twee biertjes per maand

BRUMMEN – De gemeente Brummen wil de spaarpot vullen en daarom de OZB met zo’n 13 procent verhogen. ”Dit scheelt een gemiddeld gezin zo’n twee biertjes per maand”, zegt wethouder Peter Paul Steinweg.

Het verhogen van de OZB levert de gemeente zo’n 7 ton aan extra inkomsten per jaar op. In totaal moet er vanaf 2020 structureel 1,2 miljoen euro worden bespaard op de gemeentelijke begroting om Brummen weer financieel gezond te krijgen. Het college presenteerde vorige week een reeks aan maatregelen die deze veranderingen teweeg moet gaan brengen.

Alle burgers gaat het voelen. Is het niet door de hogere OZB, dan wel doordat er wordt gekort op subsidies op gebied van sport, kunst en cultuur. “Elke vereniging of organisatie levert iets in om de lasten zo gelijk mogelijk te verdelen”, aldus wethouder Margriet Wartena. “Ook de bibliotheek krijgt op termijn te maken met een flinke korting.”
Daarnaast worden de extra budgetten die waren vrijgemaakt voor onderhoud aan wegen, openbare ruimte en voor duurzaamheid weer iets geminderd. De gemeentelijke organisatie moet ook goedkoper kunnen. Een verhoging van de toeristenbelasting met 10 procent moet weer voor meer inkomsten zorgen.

Wethouder Steinweg benadrukt dat er genoeg budget overblijft om werk te maken van de gemeentelijke ambities. De helft van de OZB-inkomsten is bestemd voor investering in Eerbeek. Ook het centrumplan Brummen blijft een speerpunt en blijven duurzaamheid en de zorg hoog op het prioriteitenlijstje. Op gebied van zorg wordt geïnvesteerd in de Voorzieningenwijzer. “Minima krijgen hulp om te besparen op hun kosten, zoals verzekeringen of energieverbruik. Dit bespaart hen meer dan onze gemeentelijke regelingen. Die kunnen we dan afschaffen”, aldus zorg-wethouder Jolanda Pierik.

Deze voorstellen zijn door het college gepresenteerd in de Perspectiefnota 2020-2023. Eind juni bespreekt de gemeenteraad het document.

Lees ook

Gerrit Berends: “Er is een leven voor en na de oorlog”

LOENEN – Jan Janssen, samen met Adriaan Klomp schrijver van het boek Herinneringen aan de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.