Home / Brummen-Regiobode / Kinderkledingbeurs viert dertigjarig bestaan

Kinderkledingbeurs viert dertigjarig bestaan

EERBEEK – Het is alweer dertig jaar geleden dat een klein groepje vrijwilligers in Eerbeek een wekelijkse kinderkledingbeurs begon. Inmiddels is de Stichting Kinderkledingbeurs (SKKB) uitgegroeid tot een een heuse winkel aan de Derickxkamp.

Al vanaf het begin kan bij de beurs nog goed te dragen kinderkleding worden ingebracht. De kleding wordt verkocht en de inbrenger krijgt een percentage van de verkoopprijs. De rest van de opbrengst, zo’n 50 gulden per maand, was bestemd voor de actie Hongerpot. Niet verkochte kleding ging naar Roemenië en Bosnië.
De beurs begon aan de Coldenhovenseweg, waar de SKKB een plekje kreeg in een pandje waar de Wereldwinkel, Amnesty en Unicef gezamenlijk onder de naam Plu Plus hun werk deden. Op 14 april 1989 was de opening. In 1996 moesten de vrijwilligers op zoek naar een nieuw onderkomen. Eerst was de beurs twee jaar gevestigd in het magazijn van de Spar bij het Oranje Nassauplein, daarna in drie geschakelde units aan de Zeemanstraat en sinds 2013 in de oude Mavo aan de Derickxkamp. Een anti-kraakpand, maar een prachtige winkel met een ruimte keus aan kleding en speelgoed.

Destijds was het een klein groepje initiatiefnemers, inmiddels zijn er meer dan dertig vrijwilligers die zich inzetten voor de kledingbeurs. Ze sorteren, prijzen, presenteren en verkopen de ingebrachte kleding. De opbrengst gaat tegenwoordig naar verschillende goede doelen in binnen- en buitenland, die altijd te maken hebben met het welzijn van kinderen.
In al die jaren heeft de beurs zich weten te bedruipen zonder enige subsidie of medewerking van overheidsinstellingen. De opbrengst is gegroeid van 50 gulden naar zo’n 1000 euro per maand, dat wordt besteed aan projecten in Bali, Malawi, Indonesië, Tanzania, Kenia, Zuid-Afrika, Uganda, Roemenië, Wit-Rusland, Oekraïne, India, Ghana en Cambodja. In Nederland is er oog voor de minima, de kledingbank en de kinder vakantiespelen. Daarnaast helpt de kinderkledingbeurs mensen in nood met kleding.

Dat de SKKB dertig jaar bestaat, wordt op zaterdag 25 mei gevierd met een feestelijke dag vol activiteiten. Er staan kramen van de Wereldwinkel, Unicef, Amnesty International en een kraam boeken van de kerkenmarkt. Ook is er een kraam van het Oegandese kinderkoor Up4s, dat ook diverse optredens zal verzorgen. Bezoekers kunnen meedoen aan workshops djembé spelen, Afrikaanse zang en dans en spelletjes doen. Er is een modeshow van kleding uit de winkel, getoond door de kinderen van het koor en kinderen uit Eerbeek. Het programma duurt van 11.00 tot 16.00 uur en is terug te vinden op www.skkb.nl.

Lees ook

Twee auto’s in brand gestoken op Waterstraat in Velp

VELP – In de vroege ochtend van 28 november zijn, binnen 2 uur tijd zijn …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.