Home / Rheden-Regiobode / Kasteel Rosendael speelt prominente rol in stripverhaal

Kasteel Rosendael speelt prominente rol in stripverhaal

ROZENDAAL – Kasteel Rosendael heeft een prominente plaats verworven in een nieuw stripboek over de geschiedenis van Gelderland. Striptekenaar Danker Jan Oreel laat de burcht zien in de tijd van de hertogen van Gelre die vaak op het kasteel resideerden.

Op één van de tekeningen is de grote ronde toren in aanbouw te zien en staat de hertog met de hertogin bij de leeuwenkooi die ooit in de tuin heeft gestaan. Ook speelt de kerker in de middeleeuwse toren een belangrijke rol in het stripverhaal.
Het stripverhaal over de Gelderse geschiedenis is een initiatief van historicus René Arendsen. Hij schreef het verhaal voor de strip. “Gelderland is zonder twijfel de mooiste provincie van Nederland. Niet alleen vanwege de schitterende natuur, de mooie steden en de fascinerende kastelen, maar vooral door de bloedstollend spannende geschiedenis. Eigenlijk is Gelderland een verdwenen vorstendom, net als Schotland en Catalonië. Het hertogdom Gelre ging in de golven van de geschiedenis ten onder, maar overal zie je de sporen van ons verloren hertogdom nog terug.”
Het stripboek heeft dan ook de verrassende titel Ridders van Gelre, Ons Verloren Hertogdom. Twee gewone jongens krijgen in de Arnhemse Eusebiuskerk een bijzondere opdracht. Zij moeten de geschiedenis van Gelderland gaan ontdekken. Hertog Karel van Gelre rijst op uit zijn praalgraf en slaat de jongens tot Ridders van Gelre. Samen met een Duits meisje gaan de Ridders op reis langs allerlei prominente locaties uit de Gelderse geschiedenis. Belangrijke plekken zijn Zutphen, Harderwijk, klooster Graefenthal bij Goch en het Gebroeders van Lymborch Festival in Nijmegen en kasteel Rosendael. Onderweg horen de Ridders verhalen over Vikingen, de Hanze, de Tachtigjarige Oorlog en de Franse revolutie.
Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel.

Lees ook

Stuur een engel met goed nieuws

DIEREN – In deze coronatijd hebben veel mensen behoefte aan goed nieuws. Daarom organiseert de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.