Joël (14) maakt theatervoorstelling over leven met beperking

DIEREN – Hij is veertien jaar en heeft zelf Schouwburg Theothorne geboekt om te vertellen over zijn leven. Jöel in ’t Veld uit Dieren ziet in zijn lichamelijke beperking èn spraakstoornis geen enkele reden om het niet te doen. “Ik wil iedereen vertellen dat ik een heel gewone jongen ben.”

Joël heeft cerebrale parese, hersenletsel dat is ontstaan door zuurstofgebrek bij de geboorte. Hierdoor zit hij in een rolstoel, kan hij zijn handen nauwelijks gebruiken en heeft hij een spraakstoornis. Daarbij heeft Joël wel een gezond stel hersens, wat met enige regelmaat vervelende situaties oplevert. “Mensen denken vaak dat ik een verstandelijke beperking heb, omdat ik me slecht verstaanbaar kan maken. Ze hebben geen idee wat mijn handicap inhoudt.”

Hoewel Joël volgens zijn moeder de leukste jongen ter wereld is – “hij is altijd vrolijk en nooit boos” – zijn dit soort situaties voor hem natuurlijk niet leuk. “Ik wil serieus genomen worden.” En dus besloot hij dat het tijd was om mensen uit te leggen wat er precies met hem aan de hand is.
Moeder Anneke stond versteld van zijn voornemen: “Hij kwam terug van therapie en zei: ‘ik ga een lezing geven’. Ik dacht: ‘er is niemand die je verstaat, maar ga je gang’, waarop Joël me verzekerde dat het goed zou komen. En dat kwam het.”

Lezingen

Samen met zijn persoonlijk begeleider Robert zette Joël een voordracht op poten, met de veelzeggende titel Shit Happens. Hij regelde een crowdfundingsactie om de kosten te dekken en samen benaderden ze MBO-scholen. In maart was de eerste lezing op een zorgopleiding een feit. “Voor veel studenten is Joël de eerste kennismaking met de praktijk”, zegt Robert. “En dat is voor hen soms best confronterend.”
Shit Happens is een luchtige, best komische bijeenkomst met de studenten, maar Joël en Robert gaan wel de diepte in. Jöel vertelt hoe zijn beperking is ontstaan en hoe zijn dagelijks leven eruit ziet. Omdat hij zelf slecht kan praten, doet Robert veelal het woord. Ook laat Joël filmpjes zien, die hij zelf heeft gemaakt en gemonteerd.
Klein opdrachtjes geven de studenten een kijkje in het leven van Joël. Robert geeft een voorbeeld: “Joël bedient zijn mobiele telefoon met zijn neus. Ik daag de groep uit om dat ook eens te proberen. De eerste die Joël met zijn neus kan bellen, wint iets lekkers. Het is grappig, maar laat ze ook zijn beperking ervaren.”
De studenten zijn zonder uitzondering onder de indruk van zijn verhaal. “Je ziet dat het beeld van de studenten verandert. Als ze binnenkomen zeggen ze meestal niets, maar als ze weggaan geven ze een hand. Ik krijg veel complimenten”, vertelt Joël. “Vaak hoor ik achteraf ‘eigenlijk ben je een hele gewone jongen’. En daar doe ik het voor, want zo is het.”

Theothorne

Nu de lezingen op school een succes zijn en goed gaan, vindt Joël het tijd voor de volgende stap. Hij wil zijn verhaal doen aan mensen in zijn omgeving. En dus nodigde hij familie, vrienden, kennissen en iedereen die hem op wat voor manier dan ook heeft geholpen uit en boekte Theothorne. ‘Als je het doet, dan ook goed’, was zijn gedachte. En wederom stond moeder Anneke versteld: “Een brood halen bij de bakker is bijna niet te doen voor hem, maar een praatje houden in een volle schouwburg doet hij dan weer wel.”
Wel krijgt Joël ook hier hulp van Robert. “Het is niet alleen goed voor Joël om dit te doen voor zijn persoonlijke ontwikkeling, hij leert er ook veel van qua planning en ervaring, maar vooral hebben we ook heel veel lol bij het bedenken van de voorstelling,” zegt Robert. Joël maakte weer zelf de filmpjes, iets waar hij in de toekomst nog wel mee verder zou willen. Filmen, monteren, muziek erbij zoeken vindt hij het leukst om te doen.

En wie weet waar deze eerste voorstelling nog toe leidt. Joël wil zeker verder met lezingen geven en ziet het ook wel zitten om meer het theater in te gaan. “Bij mijn eerste lezing dacht ik: of ik heb 200 uur werk voor niets gedaan, of het is het begin van iets heel goeds. En nu denk ik net als toen: het wordt dat laatste.”

Mensen die zondag 26 mei willen komen kijken bij de voorstelling Shit Happens, kunnen zich aanmelden via de website. Ook scholen die in het nieuwe schooljaar Joël willen uitnodigen, kunnen zich melden via www.lezingshithappens.nl.

1 REACTIE

  1. Wat een geweldig en bijzonder verhaal, wat n stoere jongen die Joël, ik heb grote bewondering voor hem! Ik vroeg me alleen af, dat spreken: is het voor hem niet mogelijk zo’n spraakcomputer te gebruiken, zoals bv Stephen Hawkins gebruikte?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.