Home / Algemeen / IVN Eerbeek gaat bloeiende bermen inventariseren

IVN Eerbeek gaat bloeiende bermen inventariseren

EERBEEK – Bloemrijke bermen vormen, naast natuurgebieden, kleine stukjes natuur. IVN Eerbeek koestert deze stukjes groen en wil ze inventariseren.

Bermen staan sterk in de belangstelling. Door het zeer intensieve gebruik van ons land worden plaatsen waar wilde planten, vogels, insecten en zoogdieren nog een plek kunnen vinden steeds schaarser. Bermen vormen een groene verbindingsweg tussen de natuurgebieden en worden in dat opzicht steeds belangrijker. Er zijn soorten die zelfs vooral groeien in de wegberm, zoals echte guldenroede, grasklokje en margriet.

Veel van deze plantensoorten, belangrijke waard- en nectarplanten voor insecten, zijn helaas al uit onze bermen verdwenen en daarom wil IVN Eerbeek deze laatste stukjes groen koesteren en gaan inventariseren. Daarvoor wil de vereniging aansluiting zoeken bij het landelijk project Mijn Berm Bloeit van Floron en de Vlinderstichting. Binnen de Gemeente Brummen lopen al enkele initiatieven voor wat betreft het beheer van bermen, echter een inventarisatie heeft nog niet plaatsgevonden. De gemeente ondersteunt dit project dan ook van harte, zo laat IVN weten.
De vereniging wil deze zomer de bermen buiten de bebouwde kom gaan inventariseren, om een overzicht te krijgen van wat er groeit en bloeit. Deze gegevens worden verzameld in een landelijke database en er wordt per inventarisatie een nectarindex berekend. Hoe hoger deze index, hoe meer nectar er gedurende het jaar te halen is voor bijen, vlinders en andere insecten. Wat zegt die nectarindex? Hoe hoger de nectarindex hoe meer nectar er gedurende het jaar te halen is voor bijen, vlinders en andere insecten. Veel verschillende bloeiende planten zorgen voor een rijk insectenleven waardoor ook weer andere dieren worden aangetrokken.
Er zijn veel bermen in de gemeente Brummen en omstreken. Mensen die belangstelling hebben om met dit project mee te doen door een berm te inventariseren, eventueel met een ervaren IVN-gids, kunnen zich aanmelden bij Gerard Nijhof via gerardnijhof92@gmail.com of tel. 06-23290624.

Lees ook

Inzameling koffiepunten voor de regionale voedselbank

REGIO – De maand december zamelt de Lionsclub Zutphen koffiepunten in van Douwe Egberts en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.