Home / Brummen-Regiobode / Grote restauratie van kasteel Ter Horst in Loenen

Grote restauratie van kasteel Ter Horst in Loenen

LOENEN – Kasteeleigenaar Alexander Russelman heeft er zo’n twintig jaar voor moeten sparen, maar nu gaat het binnenkort dan toch gebeuren. Er komt een grondige restauratie van kasteel Ter Horst in Loenen.

Kasteel ter Horst stamt uit het jaar 1557. Begin september komen de restaurateurs om maandenlang hier aan het werk te gaan. Het dak, dat minstens tweehonderd jaar oud is, krijgt nieuwe leien. Een gigantische klus omdat alles handwerk is. De klus vergt een enorm bedrag dat volgens Russelman in de tonnen loopt.

Alexander Russelman en zijn dochter Mariska waren woensdag 24 april uitgebreid te zien in het tv-programma Binnenste Buiten. Zij lieten zien dat het kasteel na vele eeuwen nog altijd een kostbaar monument is dat zij koesteren. Twintig jaar geleden nam hij het kasteel over waar hij geboren en getogen is. Hij bleef er ook wonen toen zijn moeder Justa Russelman vijf jaar geleden overleed.
Russelman heeft een druk leven, want naast de zorgen voor het kasteel en bijgebouwen met huurders, vergen de houthandel die zijn opa hier in de dertiger jaren begon, en zijn dochters ook de nodige aandacht. Net als zijn vader en moeder heeft hij een passie voor het kasteel. Russelman: “Je moet het niet alleen leuk vinden, maar je moet het ook kunnen bolwerken. Financieel geeft dit veel zorgen. Het geeft veel stress, maar ook veel voldoening dat het lukt om het kasteel zo mooi te kunnen bewaren.”

De restauratie is volgens de eigenaar dringend nodig. Vooral aan de achterzijde moet er snel wat gebeuren om verdere waterschade te voorkomen. Weer en wind hebben grote invloed op het gebouw. De achterzijde was tot 1791 de voorzijde van het kasteel. Het heeft ook een geheel andere bouwstijl dan de voorzijde. Eigenaar Baron Hacfort wilde het kasteel meer aanzien geven en besloot het kasteel ‘te draaien’. Voorzijde werd achterzijde en de achterzijde kreeg een fraaie toegangsdeur met bordes en een gevel in geheel andere bouwstijl. Met nepzuilen. Het metselwerk werd bepleisterd. Helaas is door de eeuwen heen het pleisterwerk verdwenen. Russelman wil dit niet geheel laten herstellen, maar alleen het nodige restaureren.

In de steigers

Het kasteel komt begin september geheel in de steigers te staan. Alleen de voorzijde niet. Het wordt een omvangrijke klus. De kap en dakgoten van het gebouw wordt nauwkeurig gecontroleerd en waar nodig wordt het houtwerk (met hout van eigen houthandel) vervangen. Nieuwe leien worden geplaatst. Ook het ‘noodkoepeltje’ boven de fraaie draaitrap krijgt nu weer een passende afdekking. Boven heeft Russelman ‘inwoning’ van een paar diersoorten. De vleermuizen hebben hier een plekje en dat ze mogen behouden. Bijzonder is dat ook de kraaien, die in de zolderetage een kolonie hebben gevestigd, hier mogen blijven wonen en nestelen. Ze blijven één plek behouden, kleine plekjes gaan weg. Russelman is een groot dierenliefhebber. Wako de kasteelhond is dagelijks bij hem. Hij volgt hem overal in het kantoor maar ook in de loodsen van de houthandel. Ook heeft hij pony’s en krielkippen.

Kort geleden is de grote restauratie van de twee grote koetshuizen van 90 meter lang en vier meter breed gereed gekomen. Compleet met de schoorstenen, die eigenlijk alleen maar een ‘sierfunctie’ hebben. Veel heeft Russelman in de loop der jaren laten restaureren. Vooral het pronkstuk van het kasteel, de schuilkapel, vergde veel geld. Het is nu uniek in Nederland.

Trots op Ter Horst

De eigenaar vindt het prachtig dat de Loenenaren ook trots zijn op hun kasteel en willen meehelpen om het financieel rond te kunnen breien. Hij is dan ook blij met de oprichting van de stichting Wijnand Hacfort. Een groepje personen rond Henk Witteveen gaven twintig jaar geleden de start aan de stichting die is begonnen met rondleidingen. Er kwam ook een winkeltje waar vrijwilligers leuke kasteelartikelen verkopen. Russelman: “Door het verdiende geld van de stichting heb ik veel extra’s kunnen doen met de restauratie. Daar ben ik erg blij mee. Zij stelden geld beschikbaar voor de klokkentoren, ijskelder, tuigenkasten, kapel en nog veel meer. Iedere week komen er veel bezoekers. Ik woon wel op het kasteel maar heb daar geen last van. Ook zijn er vrijwilligers die helpen bij de trouwpartijen die ook al enige tijd hier worden gehouden. Carla Hoornenberg zorgt er voor dat het kasteel er met bloemen feestelijk uitziet.”

Lees ook

Geen dictee wel quizzen

BRUMMEN – Het op vrijdag 27 november geplande Groot Brummens Dictee kan helaas geen doorgang …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.