Home / Nieuws / Gerrit Dorland is Rhedens sportheld

Gerrit Dorland is Rhedens sportheld

RHEDEN – Gerrit Dorland uit Rheden is zaterdag 11 mei in het zonnetje gezet. Wethouder Marc Budel huldigde hem als sportheld van de gemeente Rheden.

Gemeente Rheden waardeert sinds 2018 bijzondere prestaties in de sport. Iedereen die een bijzondere prestatie heeft geleverd of een uniek verhaal met zich meedraagt, kan daarvoor in aanmerking komen. Dit keer is Gerrit Dorland de sportheld van het seizoen.

Op 19 maart 1959 heeft Gerrit Dorland samen met Eppie Kip en Jan Zweers Biljartvereniging BV Ons Huis in Rheden opgericht. Binnen het bestuur heeft Gerrit verschillende taken gehad, waaronder secretaris, bestuurslid en penningmeester. In 2018 is Gerrit gestopt als penningmeester en is fusievereniging BV de Rhedense Leeuw opgericht. In de 60 jaar die de vereniging bestaat, heeft Gerrit in totaal 54 jaar een bestuursfunctie gehad.

Gerrit Dorland heeft daarnaast jarenlang gevoetbald voor vv Rheden. In seizoen 1956-1957 speelde vv Rheden tegen Vitesse voor de beker, deze wedstrijd werd door Rheden gewonnen met 3-1. Op 11 juni 1958 heeft Gerrit in de Kuip tegen Feyenoord voor de beker gespeeld. Eigenlijk had Rheden thuis geloot, maar Feyenoord haalde de rood-witten over om het duel in de kuip af te werken. Rheden kreeg een gegarandeerde opbrengst van 3.000 gulden. Gerrit speelde deze middag onder andere tegen Coen Moelijn, Kees Rijvers en Cor van de Gijp. Einduitslag 7-2. Gerrit is, nu al 76 jaar, nog steeds lid van sc Rheden.

Nadat hij gestopt is met voetballen is Gerrit gaan biljarten en fietsen. Vanaf 1974 is Gerrit Dorland lid van wielrenvereniging De Veluwerijders. In zijn topjaren reed hij zo’n 19.000 kilometer in het jaar. In totaal heeft hij bijna 300.000 kilometer gereden, waaronder 23 keer de Elfstedentocht.

Foto: Han Uenk

Lees ook

Gezond koken op school

RHEDEN – De leerlingen van basisschool De Holtbanck in Rheden hebben onlangs een bijzondere kookles …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.