Home / Nieuws / Gemeente Rheden wil eerder helpen bij schulden

Gemeente Rheden wil eerder helpen bij schulden

RHEDEN – De gemeente Rheden heeft met woningcorporatie Vivare, zorgverzekeraar Menzis en energieleveranciers onlangs een convenant gesloten om inwoners met dreigende schulden eerder te kunnen helpen. Wethouder Gea Hofstede is blij met de afspraken die zijn gemaakt: “Wij willen inwoners helpen voordat financiële problemen uit de hand lopen.”

Via het convenant is afgesproken dat instanties de gemeente informeren als inwoners betalingsachterstanden hebben. “Bij meerdere signalen gaan wij actief naar inwoners toe om onze hulp aan te bieden. Er zijn veel regelingen en mogelijkheden waar inwoners gebruik van kunnen maken”, aldus Hofstede.
Alle ondertekenaars zijn blij met het convenant. Henriette Setz, directeur Klant en Operations bij Menzis: “De samenwerking is voor onze verzekerden van groot belang. Wij hebben -vaak als eerste- zicht op betalingsachterstanden, en deze kwetsbare doelgroep kampt bovendien vaak met een lagere gezondheid.Dat geeft ons de mogelijkheid om samen met partners actief te helpen bij het doorbreken van achterliggende problematiek. Zo maken we impact op de kwaliteit van leven.”

Schaamte

Volgens Hofstede gebeurt het nog te vaak dat inwoners met financiële problemen zich laat melden bij de gemeente. De problemen zijn dan te groot om snel opgelost te kunnen worden. “Vaak schamen mensen zich en dat is onnodig. Het kan iedereen overkomen”, geeft Hofstede aan. Volgens haar weten inwoners misschien niet altijd bij welke instantie ze waarvoor terecht kunnen en welke mogelijkheden er bij de gemeente zijn. Het lijkt soms alsof er minder gebruik wordt gemaakt van regelingen dan zou kunnen.

Huisbezoek

Gemeenteambtenaren gaan op huisbezoek als er meerdere signalen zijn van betalingsachterstanden. Zij proberen hiermee zicht te krijgen op de omvang van de problematiek. Die gaat vaak verder dan alleen het financiële. Hulp accepteren is niet verplicht en begeleiding is altijd op vrijwillige basis. Er zijn veel regelingen van de gemeente waar inwoners gebruik van kunnen maken. Zoals budgetbeheer of betalingsregelingen.

Lees ook

Twee auto’s in brand gestoken op Waterstraat in Velp

VELP – In de vroege ochtend van 28 november zijn, binnen 2 uur tijd zijn …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.