Home / Doesburg-Regiobode / “Gemeente moet actie nemen tegen gebruik giftig glyfosaat”

“Gemeente moet actie nemen tegen gebruik giftig glyfosaat”

DOESBURG – De gemeente Doesburg moet inwoners en landbouwbedrijven oproepen te stoppen met het gebruik van de giftige onkruidbestrijder glyfosaat, ook wel bekend onder de naam Roundup. Daarvoor pleit de raadsfractie van PvdA/GroenLinks middels een motie.

Glyfosfaat mag sinds 2016 door gemeenten niet meer als onkruidbestrijdingsmiddel worden gebruikt; het is ernstig vervuilend voor het grondwater en mogelijk kankerverwekkend. Ook waterbedrijven en afvalverwerkers (zoals Vitens en Circulus Berkel) en de provincie Gelderland mijden om die redenen het spul. Maar niet iedereen volgt dat voorbeeld. De afgelopen weken kleurden ook in de gemeente Doesburg diverse akkers weer oranje-geel door het gebruik van het bestrijdingsmiddel, meldt de PvdA/GroenLinks.

Dat moet afgelopen zijn, zeggen de gemeenteraadsleden van PvdA/Groenlinks in Doesburg. De fractie wil nu dat de gemeente landbouwers en particulieren oproept het spul niet meer te gebruiken en samen op zoek te gaan naar alternatieven. Die bestaan in ieder geval, blijkt uit het Actieplan Natuurinclusieve Landbouw, dat onlangs werd gepresenteerd door onder meer de Gelderse Natuur en Milieufederatie en landbouworganisatie LTO Noord.
De motie wordt behandeld in de raadsvergadering van 29 mei aanstaande.

Lees ook

Doesburg geniet van zonnige Kadedagen

DOESBURG – Na lange tijd zonder evenementen werden zaterdag 18 en zondag 19 september de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.