Home / Doesburg-Regiobode / Gemeente Doesburg bereikt meer mensen met laag inkomen

Gemeente Doesburg bereikt meer mensen met laag inkomen

DOESBURG – Meer inwoners van Doesburg met een laag inkomen maken gebruik van de minimaregelingen van de gemeente. Dat blijkt uit de armoedemonitor, die de gemeente liet uitvoeren om het effect te meten van het in 2017 vastgestelde Minimabeleid.

Ook blijkt dat Doesburg een breed aanbod aan regelingen heeft waardoor zowel gezinnen, kinderen als ouderen gebruik kunnen maken van het minimabeleid. De gemeente heeft daarom besloten dit beleid de komende jaren voort te zetten en daarbij extra in te zetten op ondersteuning bij beginnende schulden.

In 2016 waren er in Doesburg 563 gezinnen met een inkomen tot 110 procent van het sociaal wettelijk minimum. Dit aantal daalde in 2018 naar 540 gezinnen. Er zijn daarbij meer kinderen uit armoedegezinnen in beeld, namelijk 252 in 2018 vergeleken met 225 in 2016. Hierdoor is het gebruik van het Jeugdfonds sport en cultuur, de bijzondere bijstand en Stichting Leergeld gestegen.

De onderzoekers maakten ook een inkomenseffectrapportage 2019. Deze laat zien dat mensen die werken meer te besteden hebben en beter rond kunnen komen dan mensen in de bijstand. Dit geldt met name voor alleenstaanden en alleenstaande ouders. Regelingen van de gemeente dragen bij aan het inkomen van minima, maar landelijke regelingen zoals huur- en zorgtoeslag hebben het grootste effect op het inkomen. 15 Procent van de minima in Doesburg heeft nu of in het verleden te maken gehad met schulden.

Wethouder Ellen Mulder is tevreden over het minimabeleid. “We hebben stappen gemaakt en gaan nu inzetten op het voorkomen van financiële problemen.” Daarnaast wil de gemeente informatie nog duidelijker maken door bijvoorbeeld brieven en ander voorlichtingsmateriaal nog gebruiksvriendelijker te maken.

Lees ook

Wandel en Handel in de Wijk

DOESBURG – Zondag 6 december wordt tussen 12.00 en 16.00 uur de eerste editie gehouden …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.