Home / Rheden-Regiobode / Vwo-ers Het Rhedens winnen Algenreactor Challenge

Vwo-ers Het Rhedens winnen Algenreactor Challenge

DIEREN / WAGENINGEN – Ga er maar eens aan staan: ontwerp een algenreactor die niet alleen de beste is, maar ook nog eens uitblinkt in eenvoud. Dat was de opdracht die de Wageningen Universiteit stelde aan leerlingen van het vwo. Het waren de leerlingen van Het Rhedens in Dieren die deze ontwerpwedstrijd wonnen.

De druk op de beschikbaarheid van grondstoffen neemt toe, dat was voor de Wageningse universiteit de aanleiding voor het uitschrijven van de ontwerpwedstrijd. Fossiele brandstoffen worden steeds duurder en raken uiteindelijk op. Het is daarom belangrijk dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van afvalstoffen en hernieuwbare grondstoffen voor de productie van brandstof, chemicaliën en materialen. Een van de grondstoffen die hiervoor gebruikt kunnen worden, zijn algen.

Tijdens het maken van de algenreactor, maakten de leerlingen van Het Rhedens Dieren slim gebruik van beschikbare technologie, waaronder pompen en sensoren. De constante beweging waarvoor werd gezorgd én de temperatuur van het water, bleken goede keuzes. Tijdens de tweede fase groeide de algenpopulatie gestaag.

De vakjury van de Universiteit Wageningen keek kritisch naar de diverse reactoren die door verschillende scholen waren gebouwd en door de leerlingen werden gepresenteerd. Na beraad werd de reactor van leerlingen van Het Rhedens Dieren door de jury uitgeroepen tot winnaar van de Challenge. Het oordeel van de jury luidde eensgezind dat zij goed hadden nagedacht over het design en optimaal gebruik hadden gemaakt van de technische mogelijkheden.

Lees ook

Ik vind: Een elfde gebod

Hoe gaat dat in zo’n dorp als Ellecom? Je komt elkaar weer tegen: even lopen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.