Home / Alle-Regiobode / Uitslag waterschapsverkiezing

Uitslag waterschapsverkiezing

REGIO – De VVD is de grootste partij geworden in het waterschap Vallei en Veluwe. In het waterschap Rijn en IJssel is het CDA de grootste gebleven na de verkiezingen van afgelopen woensdag.

Dat is de voorlopige uitslag van de twee waterschappen in deze regio.

Vallei en Veluwe
In het waterschap Vallei en Veluwe krijgt de VVD vier zetels; dat waren er drie. Het CDA behoudt drie zetels en is na de VVD de grootste. Ook de ChristenUnie en Water Natuurlijk behouden elk hun drie zetels. PvdA levert een zetel in en gaat van drie naar twee. Ook SGP verliest en gaat van drie naar twee. Verder behoudt AWP haar twee zetels. De partij 50Plus wint een zetel en gaat van één naar twee vertegenwoordigers. De partij VSP deed wel mee, maar behaalde niet genoeg stemmen voor een plek in het waterschap.
De opkomst in Vallei en Veluwe is 58,2 procent, volgens dijkgraaf Tanja Klip-Martin een ‘hoge opkomst’. Vier jaar geleden was de opkomst van de waterschapsverkiezingen bij Vallei en Veluwe 49,95 procent. Donderdag 28 maart worden de gekozen bestuursleden geïnstalleerd en wijzen zij een formateur aan om tot een goede formatie te komen.

Rijn en IJssel
De opkomst in het waterschap Rijn en IJssel bedraagt 53,3 procent. Dit is 8,5 procent meer dan bij de vorige verkiezingen in 2015. In dit waterschap deden acht partijen mee. CDA kreeg de meeste stemmen, alhoewel ze wel een zetel moet inleveren; ze gaat van zes naar vijf zetels. Water Natuurlijk behoudt de vijf zetels. VVD behoudt de drie zetels. PvdA krijgt er een zetel bij en gaat van drie naar vier. De overige vier partijen blijven een gelijk aantal vertegenwoordigers houden als de afgelopen vier jaar. Vrienden van de Berkel houdt twee zetels, AWP houdt er een, evenals 50Plus en Vereniging Dorpshuizen en Kleine Kernen. Het algemeen bestuur van waterschap Rijn en IJssel staat onder leiding van dijkgraaf Hein Pieper.

De meerderheid van de zetels in elk algemeen bestuur wordt gekozen door de ingezetenen. Daarnaast zijn er geborgde zetels die agrarische en andere bedrijfsbelangen en de natuurbelangen vertegenwoordigen.

Lees ook

Rick Evers: Kijk, dit moet je elke dag thuis doen

De mondhygieniëste, die op de website van de praktijk werd voorgesteld als preventie assistente, vroeg …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.