Home / Rheden-Regiobode / Tommy maakt trektocht door de Himalaya voor zichzelf èn een ander

Tommy maakt trektocht door de Himalaya voor zichzelf èn een ander

SPANKEREN – Een trektocht van een week door de Nepalese Himalaya, zonder telefoon, zonder luxe. Tommy Uenk (20) uit Spankeren gaat het doen. Niet alleen voor zichzelf, maar ook om een Nepalees weeskind op weg te helpen.

“Ik ga in oktober twee weken naar Nepal, de trektocht duurt dan zes dagen”, vertelt Tommy. “In die dagen hebben we weinig comfort, slapen in tenten en hutten, hebben geen mobiele telefoon. De spullen die we meenemen moeten we zelf dragen. We zijn echt op elkaar aangewezen.” Het is de bedoeling tijdens deze zogenoemde Quest Trek dat de jongeren uit hun comfortzone gaan om zichzelf te leren kennen. Het wordt zwaar, weet Tommy al. Er wordt gelopen over kleine paadjes, op flinke hoogte. Ook de cultuurshock zal wel de nodige impact hebben.

Tommy krijgt deze kans via zijn opleiding Maatschappelijke Zorg, die hij volgt aan ROC Aventus in Apeldoorn. De reis wordt gemaakt via de organisatie Mountain Childcare, die een weeshuis steunt in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Bijzonder is dat niet alleen de Hollandse groep de bergen in gaat, voor elk van de negen studenten in Tommy’s groep gaat er één Nepalese jongere mee. “De jongens en meisjes moeten als ze achttien worden het weeshuis verlaten”, vertelt Tommy. “De meesten hebben dan bijna geen opleiding gehad en moeten het zelf maar zien te redden. De bedoeling van de Quest Trek is dat ze vertrouwen krijgen in zichzelf, ontdekken waar ze goed in zijn en dat ze gemotiveerd raken om iets van hun leven te maken.” Ook na de trektocht blijft het contact met de Nepalese jongeren bestaan. “De stichting blijft ze ondersteunen en hoort regelmatig van oud-deelnemers dat zij een studie hebben gedaan of werk hebben gevonden.

De Trek is dan ook meer dan alleen een trektocht. “We gaan oefeningen doen om een band op te bouwen en zelfvertrouwen en vertrouwen in de ander te krijgen”, zegt Tommy. Ook coaching maakt deel uit van het programma. Er wordt – ook door de Nederlandse jongeren – veel nagedacht over de toekomst. Waar wil je naartoe met je leven?
Tommy hoopt meer te weten te komen over welke richting hij op wil na zijn studie. “Ik zit absoluut op mijn plek in de zorg. Ik deed eerst een commerciële opleiding, maar dat paste totaal niet bij me. Maar of ik verder wil in de verzorging of misschien meer de kant van maatschappelijke zorg weet ik nog niet.”

Om dit alles te kunnen bekostigen is Tommy druk bezig geld in te zamelen. Hij moet namelijk niet alleen zijn eigen reis betalen, maar ook de trektocht van zijn Nepalese maatje en dat gaat ongeveer 3000 euro kosten. Hij heeft een crowdfundingsactie gestart via www.getfunded.nl/campagne/4179-help-tommy-naar-nepal, waar iedereen een bijdrage kan doen. Ook gaat hij in de week voor Pasen met paaseitjes langs de deuren in Spankeren en denkt hij aan een kraampje op de Wilspa, de jaarlijkse markt in het dorp. “Ik wil ook bedrijven gaan benaderen voor sponsoring. Ze kunnen dan een plekje kopen voor een logo op mijn t-shirt op de vlag die ik ga maken.” Wie Tommy wil steunen, kan doneren via GetFunded of contact met hem opnemen via helptommynaarnepal@gmail.com.

Foto: Tommy Uenk gaat paaseitjes verkopen om zijn reis naar Nepal te bekostigen

Lees ook

Etalagewedstrijd Veelzijdig Velp

VELP – De komende twee weken zijn er prijzen te winnen met de etalagewedstrijd van …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.