Home / Brummen-Regiobode / Tentoonstelling CODA en Klarenbeeks Belang in De Maalderij

Tentoonstelling CODA en Klarenbeeks Belang in De Maalderij

KLARENBEEK – In de serie Atlas van Apeldoorn zet CODA, in samenwerking met partners Erfgoedplatform Apeldoorn, bewoners en andere betrokkenen, jaarlijks een wijk of dorp in de gemeente Apeldoorn in de schijnwerpers. Dit jaar staat Atlas van Apeldoorn in het teken van Klarenbeek.

Klarenbeek is een bijzonder dorp omdat het is gelegen in twee gemeenten: Apeldoorn en Voorst. Klarenbeek is een zogenaamd lintdorp, wat betekent dat de bebouwing is ontstaan langs de Hoofdweg en de Klarenbeekseweg.
De beek en het Beekbergerwoud hebben ervoor gezorgd dat er in de negentiende eeuw een kopermolen gebouwd werd en de eerste mensen in Klarenbeek gingen wonen. Deze kopermolen werd aan het eind van de negentiende eeuw een sigarenkistenfabriek. De houtindustrie werd een belangrijke werkgever in het dorp en zette een flink aantal ontwikkelingen in gang.
Met het ontginnen van het Achterveld kwam er een aantal grote boerderijen tot stand, zoals De Zweep, De Dalk en De Til. Ook werden er een school en een kerk, landbouwcoöperatie en winkels gebouwd. De bouw van het station in 1882 zorgde voor de aan- en afvoer van hout en andere producten. Vanaf het einde van de negentiende eeuw was Klarenbeek een echt dorp.

Verhalenverteller

Tijdens de Atlas van Apeldoorn is van 10 april tot en met 31 oktober in CODA Centrale Bibliotheek op de eerste verdieping een speciaal ingericht paviljoen te bezichtigen. Maar er worden vooral ook veel activiteiten in het dorp Klarenbeek zelf georganiseerd. Van 10 april tot 5 mei, dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur, is er een tentoonstelling te zien in De Maalderij aan Klarenbeekseweg 99. Het is een tentoonstelling van foto’s, films en objecten van Klarenbeek. Deze is samengesteld door CODA in samenwerking met Klarenbeeks Belang. Op 25 april van 10.00 tot 12.00 uur is er een Verhalentafel. Dan wordt er in informele sfeer herinneringen over Klarenbeek en omgeving opgehaald. De entree is gratis en aanmelden is niet nodig. De tentoonstelling is helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Wandelen en fietsen

Op zondag 28 april is er een wandeling door het Beekbergerwoud, Natuurgidsen van het IVN Apeldoorn leiden bezoekers rond door een gebied waar zo’n 140 jaar geleden het laatste stukje oerbos van Nederland werd gekapt. Inmiddels is het gebied grotendeels weer terug gegeven aan de natuur en kan men genieten van zeldzame planten en dieren. Om 14.00 uur wordt vertrokken vanaf de parkeerplaats aan de Woudweg. Aanmelden is niet nodig. De kosten zijn 2 euro.
Op vrijdag 14 juni gaat men fietsen vanaf Apeldoorn met het Fietsgilde. Er wordt gestart bij het buurthuis De Stolp bij het winkelcetrum De Eglantier. Via de Ecofactorij naar de Kar, door de Hooi- en Broeklanden naar Klarenbeek. Er wordt gepauzeerd in Het Boshuis. Daarna door Klarenbeek langs de Beekbergse beek en Beekbergerwoud terug naar het vertrekpunt. Het vertrek ik om 13.30 uur en de kosten zijn 2.50 euro. Op 3 juli is er weer een fietsexcursie Rondje Klarenbeek om 19.00 uur vanaf school De Heemgaard.
Tijdens de Open Monumentendagen op 14 en 15 september is De Maalderij(foto) te bezichtigen. Die dagen kan men tussen 11.00 en 17.00 uur bekijken hoe deze karakteristieke coöperatie bewaard is gebleven.
De slotbijeenkomst is op 12 oktober bij Dijkhof Bouw. Daar vindt een informatieve en gezellige middag plaats tussen 15.00 en 17.00 uur.

Foto: De Maalderij in vroeger tijden

Lees ook

Wandel en Handel in de Wijk

DOESBURG – Zondag 6 december wordt tussen 12.00 en 16.00 uur de eerste editie gehouden …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.