Home / Nieuws / Spoorovergang bij station Dieren gesloten voor veiligheid

Spoorovergang bij station Dieren gesloten voor veiligheid

DIEREN – Met de komst van de voetgangersbrug over het station in Dieren is de gelijkvloerse spoorovergang naar de noordkant van het dorp afgesloten. Een vreemde en vooral onhandige keuze, vinden vele reizigers. Een vooral veilige keuze, vindt ProRail, die de overweg inmiddels heeft verwijderd.

Sinds de passerelle, de voetgangersbrug, is geplaatst, is het niet langer mogelijk het spoor over te steken op de oude plek. ProRail heeft de overgang met hekken afgesloten en onlangs helemaal verwijderd. Dit tot grote ergernis van vele reizigers, waaronder Henk van Uitert uit Hoog-Keppel. Hij reist regelmatig met de trein en stoort zich aan de omweg die moet worden genomen over de brug.
“Ik erger me er elke keer weer aan”, zegt Van Uitert. “Mensen die slecht ter been zijn of mensen met koffers en fietsen moeten elke keer heel onhandig die brug over, terwijl er een prima gelijkvloerse overgang lag. Waarom kunnen we die niet meer gebruiken?”
Van Uitert benaderde de gemeente Rheden. Wethouder Dorus Klomberg legde hem uit dat het besluit tot afsluiting is genomen door ProRail, die streeft naar zo min mogelijk gelijkvloerse overwegen.

De meest veilige overweg is geen overweg, vindt ProRail, die uit veiligheidsoverwegingen dit zogenoemde overpad heeft afgesloten. “Op overpaden vinden helaas regelmatig zeer gevaarlijke situaties plaats, vooral omdat mensen op het laatste moment hun trein nog willen halen en de rode lichten en spoorbomen negeren”, laat een woordvoerder weten. “Helaas kennen we ook voorbeelden waarbij het heel slecht is afgelopen. Zodra we dus een goed alternatief hebben sluiten we een overpad direct af. Dat hebben we dus ook in Dieren gedaan. Daarmee sluiten we het risico op gevaarlijke situaties en ongelukken definitief uit.”

Zowel ProRail als de gemeente Rheden is ervan overtuigd dat de passerelle en bijbehorende liften een goed alternatief vormen om het spoor veilig over te steken. Wethouder Dorus Klomberg liet aan Van Uitert weten dat er hard wordt gewerkt aan een goede werking van de lift, die al meerdere keren defect is geweest. “Helemaal uitsluiten kan ik het echter niet.”

Foto: Linda Peppelman

Foto: De gelijkvloerse spoorwegovergang bij het station in Dieren is niet langer toegankelijk

Lees ook

Vergadering IJsvereniging gaat niet door

LAAG-SOEREN – De ledenvergadering van de IJsvereniging Laag-Soeren, die zou worden gehouden op maandag 7 …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.