Home / Brummen-Regiobode / Splitsen WOZ in aantal gevallen mogelijk

Splitsen WOZ in aantal gevallen mogelijk

REGIO – Het is voor veel boeren in gemeente Apeldoorn onduidelijk wanneer de WOZ-aanslag gesplitst wordt in een gedeelte eigenaar ‘woning’ en een gedeelte eigenaar ‘niet-woning’ en wanneer niet. Dit kan honderden euro’s schelen. Voor CDA-Apeldoorn raadslid Henk Verheul uit Loenen heeft het enkele jaren geduurd om hier duidelijkheid over te krijgen.

21 boeren uit de gemeente meldden zich bij hem bij wie de splitsing, volgens hen, niet goed verloopt. Het raadslid ontdekte dat de gemeente dit verschillend toepast. De ene keer wordt het wel gesplitst, de andere keer niet. Tevens blijkt dat deze bedrijven ook rioolheffing betalen over het bedrijfsgedeelte, terwijl er geen aansluiting van het bedrijf op de riolering aanwezig is.
Het WOZ-tarief voor een woning ligt een stuk lager dan die van een bedrijfspand, een niet-woning. Voor 2019 is het ‘niet-woning’ tarief een factor 3,1 hoger. Het is dus gunstig voor boeren en tuinders om een gesplitste WOZ-rekening te krijgen.
Verheul heeft lang wisselende antwoorden gekregen van zowel gemeente Apeldoorn als uitvoeringsorganisatie Tribuut, het belastingcentrum voor de gemeenten Apeldoorn, Epe, Lochem, Voorst en Zutphen. Verschillende ondernemers kregen vorig jaar alsnog de mogelijkheid om te splitsen.
Het blijkt dat het splitsen wettelijk is vastgelegd in de Wet Waardering Onroerende Zaken (wet WOZ) Er kan gesplitst worden onder de volgende voorwaarden: indien de gebruiker bestaat uit twee of meer natuurlijke personen of natuurlijke personen die zich verenigd hebben in een VOF of Maatschap of een CV. Alleen bij een éénmanszaak kan het niet.
Verheul raadt aan voor 10 april bezwaar te maken als het bedrijf onder zo’n regeling valt. Ook als de waarde van de woning 70% of meer is van de totale WOZ waarde, dan valt de woning alsook de bedrijfsgebouwen onder het lage ‘woning’ tarief.
Deze regeling is niet enkel van toepassing voor agrarische bedrijven. Verheul kan zich voorstellen dat er zeker andere bedrijven zijn die hier hun voordeel mee kunnen doen.

Lees ook

Hele bebouwde kom van Brummen wordt 30 km/uur

BRUMMEN / LEUVENHEIM – De snelheid binnen de gehele bebouwde kom van Brummen en een …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.