Home / Alle-Regiobode / Retrospectief: Velp bevrijd

Retrospectief: Velp bevrijd

Op 16 april 1945 werden onze streken bevrijd van de Duitse bezetting, op een paar weken na precies vijf jaar na het uitbreken van de oorlog op 10 mei 1940. Op verschillende plaatsen in de regio is en wordt deze weken stilgestaan bij de verschrikkingen van Tweede Wereldoorlog en de bevrijding door Engelse en Canadese soldaten.

Het bijschrift dat de fotograaf van de AFPU (Army Film and Photo Unit) aan deze actiefoto meegaf luidt: ‘Dutch civilians throw flowers into the path of a Churchill tank in the small town of Velp, 16 April 1945’, vertaald: ‘Nederlandse burgers gooien bloemen naar een Churchill tank in het dorp Velp’.

Het verhaal van de bevrijding: In de vroege ochtend van maandag 16 april 1945 trokken de eerste Engelse soldaten van de 49th Polar Bear Division Velp binnen vanuit het zuidwesten, over de Hoofdstraat en over de Ringallee. Het dorp was voordien vanuit het zuidoosten zwaar beschoten door geallieerde artillerie. En dat terwijl Velp amper werd verdedigd. Maar door hun schaarse kanonnen steeds te verplaatsen, hadden de Duitse verdedigers kans gezien zich sterker voor te doen dan ze in werkelijkheid waren.
Achter de behoedzame voorhoede aan kwamen tanks, pantserwagens, jeeps en trucks. De bevolking kwam eerst voorzichtig, maar al snel in groten getale naar buiten om de bevrijders toe te juichen. De eerste rood-wit-blauwe vlaggen gingen in top. Voorjaarsbloemen werden uit tuinen geplukt en naar de soldaten geworpen, zoals op deze foto. In de garage bij Hotel Naeff werd al snel een post van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten gevestigd. Krijgsgevangen gemaakte leden van de Sicherheitsdienst werden opgesloten in villa Den Heuvel, de voormalige Duitse gevangenis. Op het balkon van het politiebureau werden enkele ‘moffenmeiden’ kaalgeknipt.

Intussen waren de Engelsen, ondersteund door de tanks van het Canadese Ontario Regiment, al verder getrokken richting Rheden. Over de wegen die vaak geblokkeerd waren en door de bossen en de uiterwaarden, verder naar De Steeg en de andere dorpen van de gemeente Rheden. Al enkele uren later maakten de Polar Bears in Dieren contact met de uit het noorden opgerukte Canadezen en was de Veluwezoom bevrijd.

Lees ook

Een Stief Kwartiertje: Erfgoed

Dat vroeger alles beter was, wordt over het algemeen als een dooddoener beschouwd. In de …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.