Home / Algemeen / Retrospectief: Natuurzwembad Molen-Allee in Loenen

Retrospectief: Natuurzwembad Molen-Allee in Loenen

Aan de Molen-Allee in Loenen is vanaf 1932 al een zwembad te vinden. Na 87 jaar wordt er nog altijd veel gezwommen in dit bad. Na diverse verbouwingen en vernieuwingen heeft Loenen een modern zwembad dat voorzien is van allerlei voorzieningen en attributen. Op 4 mei gaan de poorten van het riante zwemcomplex weer open waar jong en oud heerlijk kunnen sporten en verpozen op de zonneweide.

Het is aan de Loenense papierfabrikanten te danken dat het dorp een zwembad heeft. De bouw werd in 1932 mogelijk gemaakt door P. Schut, G. Berends en H.A. Schut. Ook de Loenenaren droegen een steentje bij. Het bad werd geopend door de burgemeester van Apeldoorn, Roosemale Nepveu.
Wat was men in die tijd blij met het zwembad. Het was voor het dorp iets geheel nieuws. Het moet een groots karwei zijn geweest om dit bad uit te graven. Thijs Fama was de uitvoerder. Met schop en kruiwagen moest het diepe bassin worden uitgegraven. De grond die vrijkwam werd de dijk om het bad. De Ruiter hield toezicht.

Het bad dat kortweg de naam Het Zwembad en kreeg watertoevoer via een pijp die afkwam van de spreng die langs de (voormalige) wasserij De Stroobroekschmolen loopt. Later werd gewoon leidingwater gebruikt en wordt nog dagelijks gekeurd op kwaliteit.
Het bad werd intensief gebruikt door jeugdige en oudere Loenenaren en had hierdoor wel het een en ander te verduren. In 1950 was het bad aan een grondige restauratie toe. Burgmeester Des Tombe heropende het bad op 15 mei 1954.

Het Loenense bad heeft een reeks van badmeesters gehad. De eerste die ‘baas’ was op het Loenense bad was Koers. Na hem Dukker en C. Schoots. Dolf de Vries was hier ook lange tijd en was ook trainer van de waterpoloclub DIOR. Nadien volgde nog een aantal, zoals Dick Zomer, Rik Huisman en nog vele anderen voor korte of langere tijd. Bianca Harmsen was het langst badjuffrouw op het Loenense bad.
Het bad voldeed niet meer. Met grote inzamelingsacties en veel zelfwerkzaamheid werd op de oude plek een prachtig nieuw zwembad gemaakt. Nu ook met een zonneweide wat al lang een grote wens was van de bezoekers. In mei 1985 werd dit gerenoveerde bad geopend door oud papierfabrikant Jan Willem Schut.
Loenen beschikt nu over een groot modern bad van 25 meter met peuterbad, glijbaan en andere voorzieningen. Zonnencollectoren zorgen voor verwarming van het badwater. Het Loenense bad is ondanks de nabijheid van de zwemplas Bussloo met mooie stranden, nog altijd in trek bij jong en oud.

Lees ook

Een Stief Kwartiertje: Spagaat

Een van de grootste uitdagingen waarvoor de mensheid zich in de komende decennia gesteld ziet, …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.