Home / Alle-Regiobode / Retrospectief: De laatste grote uitbreiding van Dieren

Retrospectief: De laatste grote uitbreiding van Dieren

Retrospectief: De laatste grote uitbreiding van Dieren

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog groeide het dorp Dieren stormachtig. Dat gebeurde aan de noordwestelijke zijde, boven de spoorlijn. Dat gebied werd vroeger ‘De Hei’ genoemd, want dat was het ook grotendeels. Verder was er veel zandgrond en lagen er her en der verspreid boerderijtjes. Er was al wel een begin gemaakt met bebouwing in wat we tegenwoordig de Oranjebuurt noemen. Ook aan de Wilhelminaweg, Buitensingel en Spankerenseweg was al woningbouw. Veelal in de vorm van huisjes op een relatief grote kavel.

De naoorlogse woningnood noopte echter tot een andere aanpak en in rap tempo werden hele (volks)wijken uit de grond gestampt. De jaren zestig zorgden voor een enorme groei van het dorp en Dieren kreeg er in enkele decennia zevenduizend inwoners bij. En omdat die nieuwe wijken ook eigen winkelstrookjes kregen en een begin werd gemaakt met het Calluna winkelcentrum, trokken de middenstanders ‘over het spoor’ naar nieuw Dieren. Het oude dorp verpauperde er door en de steeds drukker wordende spoorlijn en de Rijksweg 48 deelden het dorp in tweeën. Een situatie die pas vorig jaar verbeterde met de realisatie van de Traverse.

Op deze foto, gemaakt door de Velpse fotograaf Ad van Beurden, kijken we naar wat in feite de laatste grote uitbreiding van Dieren was; de realisatie van Dieren Noord-Oost. Op deze foto kijken we vanaf de Kanaalweg in de richting van de Harderwijkerweg, bovenin. De Meidoornlaan en de Cederlaan vormen de ontsluitingswegen en ter hoogte van de kruising met de Harderwijkerweg, is de Spar supermarkt nog niet gebouwd. Aan de bouw van de woningen aan De Vlashegge is vast te stellen dat de foto rond 1981-1982 is gemaakt. Het was in de periode dat de Nederlandse hypotheekrente tot liefst 12 procent was gestegen. Ongelooflijk maar waar. Toch werden de koopwoningen in de wijk – die uiteindelijk tot zo’n 950 woningen uit zou groeien – redelijk vlot verkocht. De torenhoge hypotheeklasten waren helaas ook vaak de reden van financiële problemen en Dieren Noord-Oost werd in die tijd in het dorp wel ‘Tranendal’ genoemd.

Lees ook

Dierbaren herdacht in Kruiskerk Eerbeek

EERBEEK – Op zaterdagmiddag 21 november opende de Kruiskerk in Eerbeek de deuren om inwoners …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.