Home / Alle-Regiobode / Retrospectief: Coöperatie Ons Belang, Klarenbeek

Retrospectief: Coöperatie Ons Belang, Klarenbeek

Retrospectief: Coöperatie Ons Belang, Klarenbeek

Ieder dorp had in de vorige eeuw zijn coöperatieve aankoopvereniging. Ook in Klarenbeek kwam in 1915 een coöperatie. Pastoor Jansen vond dat er ook één in Klarenbeek moest komen. De geestelijken vonden vroeger dat er meer moest gebeuren in de dorpen, zowel op zakelijk gebied als in het godsdienstige en een verenigingsleven. De pastoor zocht het bij het opzetten van de coöperatie eerst bij zijn parochianen. Hij moest ergens beginnen en koos daarvoor een locatie. Hij begon met Willem Mulder op de loswal bij het station. Later toen de omzet steeg werd verhuisd naar Klarenbeekseweg, naast De Nieuwe Zweep. Willem Mulder bleef veertig jaar directeur van de Coöperatie Ons Belang. Hij werd opgevolgd door Willem Ruiterkamp. Er kwamen verschillende verbouwingen en uitbreidingen. De Klarenbeekse coöperatie werd een van de grootste uit de omgeving. Er was een grote omzet in kunstmest, kolen en diervoeders. De Klarenbeekse coöperatie deed niet mee aan de fusies tussen de verenigingen in de buurt maar bleef nog lang zelfstandig. Later ging Ons Belang over naar ABC in Lochem. In het pand kwam een Welkoopwinkel, waarin ABC winkelchefs aanstelde, onder meer Jan Kleverwal, Nico Buitink en Joop Mulder.

De grote loodsen werden aangekocht door Joop Weijn van de Nieuwe Zweep. Hij maakte er een evenementenhal van. In De Vlinderzaal waren vele feesten en tentoonstellingen.
In 1995 nam Harry Lodeweges de winkel over en huurde het pand van ABC. Jarenlang beheerde hij de winkel. Welkoop Twello verkocht daarna hier de artikelen. Helaas bleef de omzet beneden verwachtingen en moest ook deze huurder het pand sluiten. Even kwam er nog weer een openstelling daarna volgde leegstand.

Vorig jaar kwam het complex weer te koop. Dit werd aangekocht door Architectenbureau BAS. André Wolters van de rijwielzaak aan de overkant kreeg mogelijkheden om zijn bedrijf uit te breiden met een mooie showroom. De nieuwe eigenaar liet het gebouw grondig renoveren. Tijdens de opening konden de bezoekers zien dat het goed is aangepakt. Oude onderdelen uit de voormalige maalderij zijn bewaard gebleven. Wolters heeft er een fraaie showroom van gemaakt met een grote collectie fietsen en aanverwante artikelen. Op de eerste verdieping werken de architecten van BAS. Aan de achterzijde is trainingstudio Bloom. Toepasselijk heeft de nieuwe eigenaar het gebouw de naam van De Maalderij gegeven.

Lees ook

Business & Shopping: Gratis WOZ-check via Grotenhuis Makelaardij

DIEREN – In de eerste weken van dit jaar krijgt iedereen die op 1 januari …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.