Home / Brummen-Regiobode / PvdA-ombudsteam blij met goede regeling extra reiskosten PlusOV

PvdA-ombudsteam blij met goede regeling extra reiskosten PlusOV

BRUMMEN – Met de komst van PlusOV sluit de regiotaxi niet meer goed aan bij Valys, het vervoerssysteem voor lange afstanden. Het PvdA-ombudsteam in de gemeente Brummen ontving daar verschillende vragen over. Het heeft een tijdje geduurd, maar inmiddels is er een goede regeling tot stand gekomen, zo laat het team weten.

Burgers die niet meer goed met eigen auto en/of het openbaar vervoer kunnen reizen, kunnen via het Team voor Elkaar een Wmo-vervoerspas aanvragen. Zodra die is toegekend, kunnen zij met de regiotaxi PlusOV tot en met een afstand van 20 kilometer van deur tot deur reizen tegen een voordelig tarief van 17 cent per kilometer. Wil men verder reizen, dan kan dat met vervoersorganisatie Valys en zijn de kosten 1,80 euro per kilometer.
Valys rijdt echter pas vanaf 25 kilometer afstand. “Er zit dus een onbegrijpelijk gat van 5 kilometer tussen PlusOV en Valys. Dat kan aardig in de papieren lopen. Voor een bezoek aan een vriend in het ziekenhuis in Arnhem op een afstand van 24 km kost je de heen- en terugreis al gauw 13 euro per persoon extra. Voor mensen met een kleine beurs een flink bedrag, zeker als je meerdere keren deze afstand moet reizen”, aldus het ombudsteam.

De PvdA-fractie van de gemeente Brummen heeft in 2017 een voorstel ingediend om deze extra kosten te vergoeden. De gehele raad heeft daarmee ingestemd. De extra kosten tussen 20 en 25 km worden dus door de gemeente Brummen vergoed aan haar Wmo-vervoerspashouders. Mensen die voor deze vergoeding in aanmerking willen komen, moeten zich aanmelden bij het Team voor Elkaar. Zij krijgen dan een speciale beschikking.

“Tot voor kort was het een heel gedoe om die vergoeding uitbetaald te krijgen”, vindt het ombudsteam. “In de communicatie tussen PlusOV, de gemeente en betrokken burger ging het geregeld mis. Het ombudsteam bleef aandacht vragen voor deze problematiek en uiteindelijk heeft de gemeente Brummen een publieksvriendelijke oplossing ingevoerd: de gemeente vraagt bij PlusOV de rittenoverzichten op van de mensen die de 20 tot 25 kilometer-beschikking hebben en betaalt een maand later de extra kosten.”

Het ombudsteam vindt dit een prima oplossing en wijst er nogmaals nadrukkelijk op dat mensen die van deze regeling gebruik willen maken, wel eerst een beschikking moeten aanvragen bij het Team voor Elkaar. Wie vragen heeft over deze regeling, of over andere zaken, kan terecht bij het PvdA-ombudsteam via tel. 0313-437962, tel. 0575-562777 of ombudsteambrummeneerbeek@gmail.com.

Lees ook

Inbraak aan Derickxkamp

EERBEEK – Op dinsdag 1 december tussen 1.00 en 1.10 uur is er ingebroken in …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.