Home / Brummen-Regiobode / Ondernemers presenteren eigen toekomstvisie voor Eerbeek

Ondernemers presenteren eigen toekomstvisie voor Eerbeek

EERBEEK – Meer groen, een nieuw Tjark Riks op het Stationsplein en een betere concentratie van winkels. Dat zijn de wensen van de OVE voor het centrum van Eerbeek. De ondernemers stelden een Toekomstvisie op, die maandag 15 april is overhandigd aan burgemeester Alex van Hedel.

Het laat allemaal op zich wachten, de uitvoering van het Centrumplan Eerbeek. Momenteel wordt gewacht op de uitspraak van de Raad van State, waarmee een nieuw bestemmingsplan naar verwachting definitief wordt. Als dat plan er is, kan de herontwikkeling van Eerbeek eindelijk van start gaan.
De gemeente Brummen vraagt inwoners en ondernemers ondertussen vast mee te denken over de invulling van het centrum en heeft daarvoor diverse inspraaksessies gehouden. De ondernemers van Ondernemers Vereniging Eerbeek hebben nu hun eigen toekomstvisie opgesteld, waarin zij aangeven wat ze het liefst zouden zien gebeuren in het centrum van hun dorp. Kernwoorden: groen, verbinding en concentratie.

De toekomstvisie bevat per deelgebied van het centrum een uitgewerkt plan, waarin de wensen van de ondernemers zijn verwoord. Ronald Zeilstra van ZN Design & Visualisation maakte sprekende illustraties, die laten zien hoe het centrum eruit zou kunnen zien.
“Een rode loper, geschilderd op de stoep, moet het stationsplein en het centrum met elkaar verbinden”, legt André Vriezekolk van de Ondernemersvereniging uit. “Bezoekers moeten zich welkom voelen en makkelijk hun weg vinden tussen de verschillende delen van het dorp.”
Het Stationsplein mag wel een opknapbeurt gebruiken. De OVE ziet hier kansen voor een nieuw ontmoetingscentrum, een nieuw Tjark Riks in de stijl van het gemeentehuis. “De ontmoetingsfunctie kan hier gecombineerd worden met een papiermuseum”, aldus Vriezekolk.

Appartementen

Op de plek van het oude Tjark Riks zouden appartementen kunnen worden gebouwd. “We merken dat er grote behoefte is aan betaalbare woonruimte in Eerbeek, zowel voor starters als senioren. De locatie van het Tjark Riks ligt vlak bij de Beekwal, we zien daar mogelijkheden tot inkopen van zorg bijvoorbeeld.”
Ook op het punt tegenover de Jumbo zouden appartementen kunnen komen, boven een nieuwe rij winkels. Deze commerciële ruimte zou de winkelruimte kunnen vervangen van het Oranje Nassauplein, dat meer een ‘zorgfunctie’ moet krijgen. Dit is niet alleen de doelstelling van de gemeente Brummen, om zo de winkels meer te concentreren op het Stuyvenburchplein en de Stuyvenburchstraat, maar is ook volgens de OVE een mooie manier om een compacter centrum te krijgen. “Ik snap het protest van de ondernemers op het Oranje Nassauplein, maar het is volgens mij voor iedereen beter om dichter bij elkaar te zitten”, aldus Vriezekolk. “Bezoekers weten niet waar ze moeten zijn in het dorp, met twee pleinen. Eén gekoppeld centrumgebied is veel duidelijker en zal meer bezoekers trekken.” De panden op het Oranje Nassauplein zouden kunnen worden gebruikt door de apotheek of ondernemers als een fysiotherapeut of tandarts. Ook bewoning is volgens de OVE daar best een optie. “Vervang een rijtje winkels door huizen.”

Groen

Het Kerstenterrein daarentegen, waar de gemeente juist woningen zou willen bouwen, moet volgens de ondernemers juist vrij blijven. “Woningbouw daar is een gebed zonder eind”, zegt Vriezekolk. “Daar komt de gemeente niet uit met papierfabriek Mayr Melnhof. Bovendien willen we heel graag de parkeerplaatsen behouden. De rest van het terrein kan worden ingericht als park. We hebben geen groene ruimte in het centrum. Het zou mooi zijn om hier de muziektent neer te zetten.”
Hoewel het Stuyvenburchplein niet lang geleden opnieuw is ingericht, zien de ondernemers ook hier ruimte voor verbetering. “De panden zien er wat rommelig uit. Hoe mooi zou het zijn als de eigenaars samen de gevels aan zouden pakken voor een nieuwe uitstraling? Er zou een woonlaag bovenop kunnen komen.”
Bij al deze plannen is er één ding dat de ondernemers heel graag willen en dat is groen in het dorp. “Meer planten, bloemen en bomen”, zegt Vriezekolk. “Het is kaal en we willen meer sfeer. “ De tekeningen bij de plannen tonen bomenrijen, kleurrijke bloemenborders en veel groen.

Natuurlijk realiseren de ondernemers zich dat één-op-één uitvoering van de plannen er niet in zal zitten, maar ze hopen dat de gemeente hun ideeën mee zal nemen in de besluitvorming. “Heel veel dingen zijn met weinig moeite en geld te realiseren. En waar de uitvoering bij particulieren ligt, kan de gemeente faciliteren in bijvoorbeeld het vergunningenproces.”

Beeld: ZN Design & Visualisation

Foto: Een impressie van hoe een nieuw Tjark Riks Centrum op het Stationsplein eruit zou kunnen zien

Lees ook

De Hoge Veluwe krijgt erkenning voor succesvol natuurbeheer

HOENDERLOO – Het Nationale Park De Hoge Veluwe is door het Europese project Land Is …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.