Home / Brummen-Regiobode / Olympische medailles voor Eerbeekse Anna

Olympische medailles voor Eerbeekse Anna

EERBEEK – “Ik had er wel op gehoopt, maar niet kunnen denken”, zegt Anna Israels (19) uit Eerbeek, als ze trots haar Olympische medailles laat zien. Ze nam er maar liefst vijf mee van de Special Olympics in Abu Dhabi, waar ze begin maart aan meedeed.

Anna reisde 8 maart naar Abu Dhabi voor de Special Olympics, de Olympische Spelen voor mensen met een verstandelijke beperking. Vanuit Nederland vertrok een team van 64 sporters naar het Midden-Oosten, waaronder een turnteam van vijf personen. En één van hen was Anna. Bijna twee weken na thuiskomst is ze nog helemaal vol van de belevenissen in Abu Dhabi en Dubai. In twee weken heeft ze zoveel meegemaakt, elke keer komen er weer verhalen boven die ze nog even kwijt moet.
Ze vertelt honderduit over de uitstapjes die ze maakte. “We gingen naar een pretpark waar ik met Smurfin op de foto ben geweest. En we gingen naar de ambassadeur van Nederland, een school, een moskee en het zwembad. We hebben geshopt en gekeken op het circuit waar Max Verstappen heeft gereden. Het hotel was heel mooi en er was lekker eten”, vertelt ze glunderend. Anna heeft genoten van de feestjes met andere deelnemers – er deden 7.000 sporters uit 190 landen mee – en van het vuurwerk dat bij diverse gelegenheden werd ontstoken. “De openingsceremonie was heel speciaal. We mochten achter de Nederlandse vlag aan het stadion inlopen, waarbij ik nog in beeld kwam op het grote scherm. De sjeik hield een toespraak en de vlag werd gehesen en het vuur aangestoken.”
Ook moeder Inge Israels, die met man en andere dochter Anna achterna was gereisd, was flink onder de indruk. “Het was een prachtig stadion, heel groot en ‘net echt’, zoals je het kent van televisie. Heel anders dan de sporthallen waar Anna’s wedstrijden in Nederland plaatsvinden.”

Na de Openingsceremonie was het dan tijd voor de wedstrijden. “Ik werd aangekondigd in de sporthal en op het scorebord stond mijn naam en foto”, vertelt Anna trots. Vooraf waren er al divisioneringswedstrijden gehouden om de sporters in te delen op niveau. Dat ging bij Anna niet zo goed. Moeder Inge vertelt: “Het ging op de balk niet goed. Anna viel een paar keer, heel verdrietig. Het was dan ook heel spannend toen ze voor de echte wedstrijd de balk op ging, maar ze bleef staan!”
Anna bleef niet alleen staan, ze deed het zó goed op de balk dat ze hiervoor een zilveren medaille in ontvangst mocht nemen. En daar bleef het niet bij. Ze kreeg ook nog medailles voor haar achtste plek op het onderdeel sprong, de zevende plek op de brug en vierde plaats op de vloer. Ook werd ze nog eens vierde allround. Voor elke medaille mocht Anna op het podium komen en is ze uitgebreid in het zonnetje gezet.

Na nog één groot feest en de Sluitingsceremonie was het avontuur na twee weken weer voorbij. Doodmoe, maar met alleen maar mooie herinneringen kwam Anna terug naar Nederland. “Er was niets dat ik niet leuk vond.” Haar familie stond Anna op te wachten op Schiphol, samen met vele andere supporters en de pers. “Het was een prachtige ontvangst”, zegt Inge. “We zijn natuurlijk supertrots op Anna en ook voor ons was dit heel bijzonder om mee te maken.”
Nu het stof weer een beetje is neergedaald, is voor Anna het gewone leven weer begonnen. Ze gaat naar school en haar werk, maar ook weer naar de turnvereniging Novitas in Apeldoorn, waar ze gewoon weer doorgaat met trainen. De kans dat ze over vier jaar nog eens mee mag naar de Special Olympics is klein, maar stiekem hoopt ze er wel een beetje op. “Ik zou het wel willen. Ik blijf in ieder geval gewoon doortrainen!”

Foto: Bart Weerdenburg

Foto: Anna in actie op de brug, één van de turnonderdelen op de Special Olympics

Lees ook

Zaag je eigen kerstboom op de Hoge Veluwe

HOENDERLOO – Park de Hoge Veluwe biedt bezoekers ook dit jaar weer de mogelijkheid hun …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.