Home / Nieuws / Nieuwkomers willen meedoen aan samenleving

Nieuwkomers willen meedoen aan samenleving

GEM. RHEDEN – Afgelopen woensdag 10 april hebben elf nieuwkomers in de gemeente Rheden hun handtekening gezet onder een Participatieverklaring. Daarmee verklaren zij dat ze actief mee willen doen in de Nederlandse samenleving. Wethouder Ronald Haverkamp las de verklaring voor.

Nieuwkomers die nog moeten beginnen met inburgeren, leren eerst hoe we met elkaar om gaan in Nederland en waarom we dat zo doen. Ze maken kennis met de Nederlandse normen en waarden. De waarden Vrijheid, Gelijkwaardigheid, Solidariteit en Participatie staan centraal in deze verklaring.
Vluchtelingenwerk verzorgt het traject in de gemeente Rheden samen met Bibliotheek Veluwezoom en Radar Uitvoering. Ze organiseren vier bijeenkomsten met een tolk. In de eerste drie staan de waarden en de Nederlandse samenleving centraal. In de vierde bijeenkomst maken de nieuwkomers ook kennis met de bibliotheek en welke cursussen ze daar kunnen volgen. Verder geeft Radar een presentatie over hun organisatie en kunnen nieuwkomers via Radar vrijwilligerswerk doen. Na drie maanden is er ook nog een terugkombijeenkomst.

Sinds 1 oktober 2017 is voor iedere nieuwkomer verplicht een participatieverklaring te ondertekenen. Nieuwkomers hebben daar een jaar de tijd voor en dat begint op het moment dat ze ingeschreven staan bij de gemeente.
Wethouder Ronald Haverkamp: “Als gemeente Rheden kiezen we voor een uitgebreid traject dat bestaat uit vier bijeenkomsten. Ik ben er van overtuigd dat het betrekken van de bibliotheek en taalhuis en vrijwilligerswerk ervoor zorgt dat nieuwkomers sneller de Nederlandse taal zullen leren. En dat is erg belangrijk om je hier in Nederland thuis te voelen en om mee te doen.”

Lees ook

Gezond koken op school

RHEDEN – De leerlingen van basisschool De Holtbanck in Rheden hebben onlangs een bijzondere kookles …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.