Home / Rheden-Regiobode / Megastal Ellecom mag er komen

Megastal Ellecom mag er komen

ELLECOM – De megastal op Landgoed Middachten aan de Eikenstraat in Ellecom mag er komen. Dat heeft de Raad van State bepaald.

Het bestemmingsplan maakt het mogelijk om de bestaande gebouwen op de Eikenstraat 3 en de Buitensingel 60 te slopen en op het perceel Eikenstraat ongenummerd een nieuwe melkveehouderij te bouwen, aldus de Raad van State in haar uitspraak. Op de oude locaties komt een woonbestemming te liggen.
Vijf partijen hadden bezwaar gemaakt tegen de komst van de melkveehouderij met 300 melkkoeien en 168 kalfjes. Het gaat om omwonenden en stichting Behoud Uiterwaardenlandschap. De omwonenden vrezen dat de nieuwe veehouderij hun leefomgeving en landschap aantast en risico’s oplevert voor de volksgezondheid. Ook zou het bestemmingsplan in strijd zijn met provinciale en landelijke regels. Daarnaast vrezen ze voor de verkeersveiligheid. De Raad heeft geoordeeld dat de bezwaarmakers zo ver van de geplande boerderij afwonen (minimaal 370 meter) dat het niet aannemelijk is dat zij ‘gevolgen van enige betekenis ondervinden van dit plandeel’.

De stichting Behoud Uiterwaardenlandschap wordt wél als belanghebbende aangemerkt gezien alle activiteiten die ze in het verleden heeft gepleegd. De stichting vreest dat de nieuwe veehouderij de flora en fauna in de omgeving aantast. Ook is ze bang dat door de komst van de nieuwe veehouderij een hoogwatervluchtplaats verdwijnt en het waterbergend vermogen in het gebied afneemt. De Raad van State heeft het beroep ongegrond verklaard. De stichting laat weten het een zeer teleurstellende uitslag te vinden. “De winnaar is Middachten en zijn veehouder, de verliezer is de levende natuur en zijn landschap. Maar ook de mens in welke vorm dan ook”, aldus Jogchum Sevenster van de Stichting Behoud Uiterwaardenlandschap Dieren.

De Afdeling bestuursrechtspraak heeft de zaak op 1 maart behandeld. Afgelopen week werd er uitspraak gedaan.

Lees ook

Twee auto’s in brand gestoken op Waterstraat in Velp

VELP – In de vroege ochtend van 28 november zijn, binnen 2 uur tijd zijn …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.