Home / Nieuws / Koningsdag in Velp met markt

Koningsdag in Velp met markt

VELP – Het wordt weer een mooie dag, Koningsdag in Velp. De grote markt trekt bezoekers uit de wijde omgeving. Muziek, spelletjes en lekkere hapjes maken het feest compleet.

“De Koningsmarkt aan de Rozendaalselaan en Burgemeester Brandtlaan is uitgegroeid tot de grootste particuliere markt in Oost-Nederland met meer dan 200 kramen en grondplaatsen en tot 40.000 bezoekers. En toch is de sfeer op die Velpse markt gemoedelijk en gezellig en dus ‘dorps’ gebleven”, aldus de organisatie van Velp voor Oranje. Er is voldoende ruimte op de brede Rozendaalselaan om met los lopende kinderen en kinderwagens te wandelen. Onder de eeuwenoude beukenbomen staan de tientallen kramen, waar vooral Velpenaren hun overtollige spullen verkopen. Bewoners uit Velp-Zuid en Velp-Noord staan gebroederlijk naast elkaar. De bezoekers komen uit de hele regio.

In de Hoofdstraat, Emmastraat en Oranjestraat houdt BIZ Centrum Velp een gezellige Oranjebraderie waar tientallen handelaren uit het hele land van alles verkopen. Voor kinderen zijn er leuke attracties opgesteld. De meeste Velpse winkels in het centrum zijn open van 10.00 tot 17.00 uur.
De Kleine Koningsmarkt is verhuisd naar Rozendaal, op de parkeerplaats van het Gezondheidscentrum. Alle kramen worden gratis beschikbaar gesteld aan verenigingen en organisaties die geld inzamelen voor goede doelen, of hun vereniging promoten, zoals De Zonnebloem en de Velpse Schaakvereniging.

Bij de gemoedelijke sfeer op de Koningsdag past een antiek oud-Hollands Draaiorgel, dat vanaf 10.00 uur op de Koningsmarkt heen en weer rijdt. En op diverse plaatsen spelen volwassen en jeugdige muzikanten om voor zichzelf of voor een goed doel geld in te zamelen. Korfbalclub Sios’61 houdt demonstraties op het grasveldje op de hoek van de Parkstraat. Hier en daar staan nostalgische ijscokarren met schepijs en er worden er suikerspinnen gedraaid.

‘s Middags heeft Stichting Velp voor Oranje het Burgemeester Brandtplein omgedoopt tot ‘het Feestterrein van Velp’. Al vanaf 9.00 uur serveren studenten van Hogeschool Larenstein verse koffie en frisdranken (geen alcohol) op een groot terras en wordt een barbecue aangestoken. Buurtvereniging Burgemeester Brandtplein houdt de populaire Kinderkleedjesmarkt, waar kinderen zich ook kunnen laten schminken en waar ze onder andere een suikerspin kunnen snoepen. Kinderen kunnen zich vanaf 10.00 uur ter plaatse aanmelden voor 2,50 euro.
Om 12.00 uur beginnen de Kinderspelen, begeleid door leden van Scouting De Markesteen. Een spelkaart van 1 euro geeft toegang tot alle spelletjes. Vorig jaar deden bijna duizend kinderen mee aan de Kinderspelen. Ouders en grootouders lopen wat rond, zien vrienden en bekenden en picknicken in het gras of zitten op het terras (geen alcohol). Het is een veilige omgeving, ook voor de allerkleinsten.

Lees ook

Gezond koken op school

RHEDEN – De leerlingen van basisschool De Holtbanck in Rheden hebben onlangs een bijzondere kookles …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.