Home / Rheden-Regiobode / Joods monument terug in Ellecom

Joods monument terug in Ellecom

ELLECOM – Op zondag 14 april om 14.15 uur wordt het bronzen Joods Monument aan de Zutphensestraat weg in Ellecom opnieuw onthuld. Het originele exemplaar werd vorig jaar maart gestolen.

Het Joods Monument, zowel het origineel als deze ‘nieuwe versie’, is ontworpen door de in Ellecom geboren kunstenaar Harry de Leeuw. Het heeft volgens Joodse traditie een cirkel van stenen op een in brons gegoten tafel. Het monument is gemaakt ter nagedachtenis aan de 139 Joodse mannen die in 1942 op landgoed Avegoor in Ellecom als dwangarbeider zijn ingezet door de in opleiding zijnde Nederlandse SS. De Joodse mannen moesten in elf weken tijd grondwerk doen voor een sportterrein met tribune voor Avegoor en voor de latere bouw van een sporthal ten behoeve van de SS in een drassig gebiedje achter Avegoor.

Het monument telt 136 stenen en de initialen van de drie mannen die tijdens het verblijf in Ellecom overleden zijn. Zij zijn begraven op de begraafplaats te Ellecom.
Vorig jaar werd het monument gestolen, tot groot verdriet en woede van de bevolking van Ellecom. Kunstenaar Harry de Leeuw werd gevraagd een tweede monument te maken. Het nieuwe, bijna identieke, werk wordt zondag 14 april onthuld door Sylvia Deen, dochter van Max Deen die het eerste monument onthulde in september 1998. Max Deen was een van de overlevende dwangarbeiders die op Avegoor te werk gesteld was.

Het monument wordt zondag 14 april om 14.15 uur onthuld. Tussen 13.30 en 17.00 uur is daarom de Zutphensestraatweg geheel afgesloten. Het doorgaande verkeer wordt omgeleid over de Binnenweg. De buslijndienst en eventueel vrachtverkeer rijdt gedurende de afsluiting tussen De Steeg en Dieren over de A348.

Lees ook

Tuinconcert Flutamuze bij Jansen & de Feijter

VELP – In de tuin van boekhandel Jansen & de Feijter in Velp speelt woensdag …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.