Home / Doesburg-Regiobode / Johannes Passion in de Martinikerk

Johannes Passion in de Martinikerk

DOESBURG – Johann Sebastian Bach schreef zijn Johannes Passion in 1724. In dat jaar werd de passie voor het eerst uitgevoerd op Goede Vrijdag in de Nicolaïkirche te Leipzig. Een paar eeuwen later voert het Luthers Bach Ensemble (LBE) het beroemde stuk op in de Grote of Martinikerk in Doesburg. Dat gebeurt op vrijdag 5 april op uitnodiging van StiDoMu.

De Johannes Passion is beknopter (ook in tijdsduur) dan de Matthäus Passion en draagt een feller en dramatischer karakter. Dit fellere karakter bereikt Bach onder meer door het gebruik van turbae – kleine expressieve koortjes. Hiermee schildert Bach als het ware het dramatische verhaal. In een semi-scenische presentatie, waarbij zowel solisten als koren uit het hoofd zingen maakt het LBE een directer contact met het publiek en wordt de intensiteit van de muzikale ervaring op het podium en in de zaal groter. Regisseur Marc Pantus: ‘De passie begint als het verhaal al flink op gang is en valt direct met de deur in huis. De scenes met Christus, Pilatus en het volk in de Johannespassie zijn zeer dynamisch en volgen elkaar in hoog tempo op. De dialogen tussen Christus en Pilatus en die tussen Pilatus en het volk zijn bij uitstek theatraal te noemen. Er zijn dus veel aanknopingspunten om een scenische versie van de Johannes te rechtvaardigen.’

Het LBE is in de Passietijd een vaste gast in de Doesburgse Grote of Martinikerk: het ensemble voerde in de voorgaande jaren de passies van Matthäus en Marcus uit, steeds in een sobere semi-scenische uitvoering die veel weerklank ondervond bij de toehoorders. Het LBE is een barokensemble, in 2006 opgericht, dat uitvoert uit op authentieke instrumenten, bij voorkeur op historische locaties. Entree 32,50 euro, donateurs StiDoMu 28,00 euro en jongeren tot 18 jaar betalen 15 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website of het VVV-kantoor.

www.stidomu.nl

Lees ook

Briljant paar Waander en Dinie ter Velde legt graag een kaartje

LOENEN – Samen aan de keukentafel een kaartje leggen, meestal een paar keer per dag. …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.