Home / Rheden-Regiobode / Ik vind: Eindigt Podiumregeling in tragedie?

Ik vind: Eindigt Podiumregeling in tragedie?

Ik vind: Eindigt Podiumregeling in tragedie?

Waar wij eind januari bang voor waren, zie ingezonden brief van 22 januari, is werkelijkheid geworden. De huurder van Theothorne kondigde vorige week aan zijn huurcontract niet te verlengen. Tijdens de raadsvergadering van 29 januari hebben wij samen met de SP de vrees uitgesproken over de gevolgen van de voorgestelde podiumregeling. Het was ons duidelijk dat de huidige exploitant van Theothorne onvoldoende zekerheid kreeg door die nieuwe regeling. Helaas zagen de overige partijen dat niet zo en is de nieuwe regeling een feit.

In de oude regeling werd er subsidie gegeven aan de exploitant voor voorstellingen. Dat zorgde ervoor dat verenigingen, filmhuis Dieren en RhederArt de schouwburgzaal met korting konden huren. De exploitant legde verantwoording af bij de gemeente, hij kreeg subsidie voor de verhuur van de zaal. Bij onvoldoende voorstelling betekende dat geld terug. Er was dus in tegenstelling wat partijen denken geen sprake van subsidie van stenen. Van die regeling werd tot groot plezier van onze inwoners veel gebruik gemaakt. Vorig jaar kwamen er rond de 30.000 bezoekers. Wat nu? Een nieuwe huurder vanaf april 2020 is een alternatief, echter die zal worden geconfronteerd met de nieuwe regeling met subsidie via de gebruikers en het feit dat de gehele inventaris van de huidige exploitant is. Waardoor er flinke kosten aan het huren van het zalencentrum bij komen.
Wij verwachten daar eerlijk gezegd niet veel heil van. De wethouder heeft aangegeven op zoek te gaan naar alternatieven. U snapt, wij zijn benieuwd naar de uitkomst en hopen op een goede afloop.

Vervelend is dat ook de sportverenigingen die sporten in de sporthal Theothorne bij gebrek aan een nieuwe huurder worden getroffen. Zij zitten dan zonder sportcafé waardoor sportclubs geen toernooien meer kunnen organiseren.
Het culturele leven van Dieren en directe omgeving krijgt een klap zonder theaterzaal voor amateurgezelschappen, het filmhuis en RhederArt. Ook het feit dat K13 in Velp te koop staat en het de vraag is hoe dat afloopt en Studio26 niet genoeg ruimte heeft om alle voorstellingen van de andere twee zalen onderdak te bieden, stemt ons niet gerust. Hopelijk eindigt dit niet in een tragedie. Anders zit er niets anders op dan het gehele jaar door met een deken, paraplu en zeiltje uit te wijken naar de Pinkenberg.

Namens fractie GPR Burgerbelangen
Magda Rook

Lees ook

Ik vind: Een elfde gebod

Hoe gaat dat in zo’n dorp als Ellecom? Je komt elkaar weer tegen: even lopen …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.