Home / Rheden-Regiobode / Ik vind: Bezuinigingen gemeente Rheden

Ik vind: Bezuinigingen gemeente Rheden

Ik vind: Bezuinigingen gemeente Rheden

Gemeente Rheden moet flink bezuinigen. De gemeente geeft voornamelijk in het sociale domein (bijv. jeugdzorg en Wmo) meer geld uit dan dat ze binnenkrijgt. Een belangrijke reden hiervoor is dat het Rijk de gemeenten elk jaar minder geld geeft om deze taken uit te voeren.
Het gat in de begroting is zo groot dat er nu in de uitgaven gesneden moet worden. We hebben als gemeente de afgelopen jaren al flink moeten interen op onze spaarpotten. Dat kunnen we natuurlijk niet eindeloos blijven doen. Het college stelde afgelopen dinsdag voor om de bezuinigingen in eerste instantie te zoeken in de gebieden waar de tekorten ontstaan. Pas daarna wil ze kijken of er op andere terreinen bespaard kan worden. Dat lijkt logisch. GroenLinks maakt zich echter zorgen dat dit ertoe kan leiden dat het sociale domein helemaal uitgekleed wordt. Wij vrezen dat het voorstel van het college zou kunnen betekenen dat ‘leuke’ plannen op het gebied van ruimtelijke ordening wel doorgaan, terwijl onze inwoners niet meer de zorg ontvangen die ze nodig hebben.
GroenLinks heeft daarom tegen het voorstel gestemd. In mei komt het College met een voorstel voor de grote lijnen van de bezuinigingen. Hierover gaat de raad dan beslissen. Vanaf 2020 moet de begroting sluitend zijn: er mag structureel niet meer uit dan dat er binnenkomt. Dit is een moeilijke opgave. We gaan hiervoor hard aan de slag! GroenLinks blijft ervoor waken dat de zwakste schouders niet de zwaarste lasten moeten dragen.

Linda Nieuwenhoven,
raadslid GroenLinks Rheden

Lees ook

Gezond koken op school

RHEDEN – De leerlingen van basisschool De Holtbanck in Rheden hebben onlangs een bijzondere kookles …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.