Home / Rheden-Regiobode / Gemeente Rheden wil aantal mensen in de bijstand terugbrengen naar 850

Gemeente Rheden wil aantal mensen in de bijstand terugbrengen naar 850

DESTEEG – Het aantal mensen in de gemeente Rheden met een bijstandsuitkering is gedaald van 1030 in december 2017, naar 961 in februari van dit jaar. Deze daling is in lijn met de landelijke cijfers. Nog steeds heeft de gemeente echter verhoudingsgewijs meer mensen in de bijstand dan vergelijkbare gemeenten.

Om een beter beeld te krijgen van de mensen in de bijstand, voerde de gemeente afgelopen jaar een analyse uit. Naar aanleiding van de analyse heeft de gemeente Rheden zich het doel gesteld om te streven naar maximaal 850 bijstandsuitkeringen in 2022. Het blijkt dat er afgelopen jaar wel mensen zijn uitgestroomd, voornamelijk doordat er meer banen zijn door de aantrekkende economie, maar dat er nog steeds relatief veel mensen gebruik maken van de bijstand. Dit wil de gemeente Rheden terugbrengen.

Opvallende uitkomst van de analyse is dat er het afgelopen jaar relatief veel mensen met een bijstandsuitkering vanuit een andere gemeente in Rheden kwamen wonen. Het grote aanbod van sociale huurwoning in Rheden is hier volgens de analyse een mogelijke oorzaak van. Er verhuisden afgelopen jaar 67 mensen met een bijstandsuitkering naar Rheden, terwijl slechts 56 bijstandsgerechtigden vertrokken.

Ook bleek dat er in Rheden een stuk meer mensen wonen in een beschermdwonen-voorziening in verhouding tot vergelijkbare gemeenten. Landelijk gezien wonen er per 1000 inwoners 2,1 in een beschermdwonen-voorziening. In Rheden ligt dit aantal op 3,6 per 1000.
Uit de analyse blijkt ook dat laaggeletterdheid veelvuldig voorkomt bij mensen in de bijstand. Dit kan belemmerend werken bij het vinden van een passende baan. Ook bleek dat de arbeidsmarkt in de gemeente relatief klein is. Per honderd mensen zijn er slechts 75 banen beschikbaar. Veel van de bijstandsgerechtigden zijn laag opgeleid, relatief oud en er is een relatief groot aantal alleenstaand.

Om de bijstandsgerechtigden aan betaald werk te krijgen is er volgens wethouder Ronald Haverkamp meer dan alleen een reïntegratiebeleid nodig. Uit het onderzoek blijkt dat slechts 20 procent van mensen uit de bijstand komt door dit beleid. De overige 80 procent van het bijstandsbestand moet worden beïnvloed door andere factoren. Mogelijke voorbeelden hiervan zijn een aangepast woonbeleid, de arbeidsmarkt versterken, versterkte aandacht voor schuldbeleid en preventie van schulden en het ontwikkelen van beleid voor laaggeletterden.

Lees ook

Kinderen van De Rheder Enk zingen Sint wakker op Rhederhof

RHEDEN – Wakker worden Sinterklaas! De leerlingen van basisschool De Rheder Enk in Rheden maken …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.