Home / Nieuws / Gelderland stelt leefgebied Veluwse wolven vast

Gelderland stelt leefgebied Veluwse wolven vast

REGIO – De wolf is inmiddels meerdere malen gesignaleerd op de Veluwe en in ieder geval één wolf heeft zich gevestigd. Daarom heeft Gedeputeerde Staten van Gelderland afgelopen week het leefgebied van wolven op de Noord- en Midden-Veluwe vastgesteld.

Voor de duidelijkheid: het aangewezen gebied is geen wolvenreservaat, maar een gebied waarbinnen mensen en dierhouders zich dienen voor te bereiden op het beschermen van hun dieren. Daarbij gaat het vooral om schapen. LTO Schapenhouderij en het Platform voor de kleinschalige schapen- en geitenhouders hebben al initiatief genomen om de gesprekken op gang te brengen. Ook is het voor de inwoners van het gebied belangrijk om te weten waar ze aan toe zijn. Gedeputeerde Peter Drenth: “Het besluit geeft duidelijkheid voor de mensen in het gebied.”

Het leefgebied van de wolf zoals nu is vastgesteld, grenst aan de gemeenten Rozendaal, Rheden en Brummen. De gemeente Apeldoorn valt bijna in zijn geheel binnen het leefgebied van de wolf. Ook de stad Apeldoorn behoort tot dat leefgebied. Een woordvoerder van de provincie laat weten dat de reden hiervoor puur praktisch is. “We hebben zoveel mogelijk gewoon de gemeentegrenzen aangehouden, omdat dat makkelijker is in verband met samenwerken. In het geval van Apeldoorn is het ook lastig om precies de grens te trekken van waar de stad begint en eindigt.”

De grenzen van het leefgebied zijn onder meer vastgesteld op basis van ervaringen met wolven in Duitsland. Daarnaast is er door Wageningen Environmental Research gekeken naar het gedrag van wolven, zoals de gemiddelde afstand die een wolf aflegt als hij zoekt naar voedsel. Gedeputeerde Staten wil als vervolg op de vaststelling een gebiedscommissie instellen. De eerste verkennende gespreken daartoe zijn al gevoerd. Een kaart van het volledige leefgebied van de wolf is te vinden op de website van de provincie.

Afbeelding: Het leefgebied van de wolf is aangegeven met het schuin gestreepte vlak.

www.gelderland.nl

Lees ook

Gezond koken op school

RHEDEN – De leerlingen van basisschool De Holtbanck in Rheden hebben onlangs een bijzondere kookles …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.