Home / Rheden-Regiobode / Geen overtreding milieuregels bij afsluiting Doesburgsedijk

Geen overtreding milieuregels bij afsluiting Doesburgsedijk

DIEREN – Als de Doesburgsedijk in Dieren wordt afgesloten, betekent dat meer geluidsoverlast en slechtere luchtkwaliteit voor Ellecom. Er worden echter geen wettelijke richtlijnen overschreven, zo blijkt uit onderzoek.
Ondanks deze conclusie wil de gemeente Rheden dat de provincie, als beheerder van de Ellecomse dijk, geluidswerende maatregelen neemt.

Het plan is om de Doesburgsedijk voor gemotoriseerd verkeer af te sluiten vanaf de provinciale weg N317 tot de Lagestraat. De weg blijft middels een bussluis wel toegankelijk voor bussen en tractoren. Auto’s zullen gebruik gaan maken van de N348, waar een flinke toename in verkeer wordt verwacht.
Omwonenden van deze weg in Ellecom en Dieren-Zuid vrezen voor een toename aan geluidsoverlast en een slechtere luchtkwaliteit. Dit is echter niet het geval, blijkt uit een rapport van ingenieurs- en adviesbureau DGMR. De gemeenteraad vroeg in oktober vorig jaar naar onderzoek naar de gevolgen van een toename van verkeer op de Ellecomsedijk.
DGMR concludeerde dat de geluidsbelasting omhoog gaat aan de Hofstetterlaan en de Dalstein en de luchtkwaliteit minder wordt. Dit komt door de toename van verkeer door afsluiting van de weg, maar ook door de groei van het aantal verkeersbewegingen. Beide waarden overschrijden echter geen wettelijke grenzen.

De gemeente Rheden wil dat de provincie wel maatregelen neemt om de geluidsoverlast te beperken. Deze zouden mooi kunnen worden meegenomen in het groot onderhoud aan de A348, dat gepland staat voor 2020. Ook vraagt de gemeente, namens de omwonenden, om een ruimtelijke inpassing van de weg. Inwoners van Ellecom willen liefst dat de weg aan het oog wordt onttrokken, maar dat het vrije uitzicht naar landgoed Hof te Dieren blijft. Hoge geluidsschermen zijn dus niet gewenst. Er is al gebruik gemaakt van geluidsreducerend asfalt. Het verlagen van de maximum snelheid is geen optie. De omwonenden hebben zelf de mogelijkheid aangedragen van zogenoemde diffractors, experimentele goten die het geluid in een andere richting buigen. De gemeente opteert nog voor een goed beplantingsplan om een meer logische overgang in het landschap te creëren.

De gemeente wil de zaak nogmaals onder de aandacht brengen bij de provincie en vragen om maatregelen. Mede afhankelijk van het besluit van de provincie, of de Ellecomsedijk wordt meegenomen in het groot onderhoud van de A348, wordt bepaald of en welke aanvullende ruimtelijke inpassings- en beplantingsmaatregelen nuttig zijn. Dit kan in overleg met de stichting Twickel, die bezig is met het ontwikkelen van een nieuwe visie voor het landgoed Hof te Dieren.
Ook geeft de gemeente aan dat de belangen van de bewoners van Ellecom kunnen worden meegenomen in het besluit over het afsluiten van de Doesburgsedijk.

Lees ook

Kinderen van De Rheder Enk zingen Sint wakker op Rhederhof

RHEDEN – Wakker worden Sinterklaas! De leerlingen van basisschool De Rheder Enk in Rheden maken …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.